12 augusti 2011

Aftonbladet uppviglar eller?

Hanne Kjöller skriver en ledare i dagens DN som handlar om hur valet av ord har förändrats sedan terrorattentaten i Norge. Hon konstaterar bl a: ”Uppvigling är ett brott. Yttrandefrihet en grundlagsskyddad rättighet. Exakt vad man får säga i gränslandet är oklart”.

Kjöllers ord fastnar och jag påminns om dessa när jag tar del av Aftonbladets ledare, signerad Karin Pettersson.

Helt riktigt konstaterar Pettersson att det varit rätt av folken i flera arabiska länder att sätta sig upp mot diktatoriska styren och kämpa för demokrati och öppenhet. Men i nästa andetag anser hon att den ”arabiska våren” även borde omsättas till realitet också i demokratier som Europas egna t ex. Hon uppmanar den yngre generationen att protestera mot ”nedskärningar och ekonomiska klyftor”.

Att besparingsåtgärderna är nödvändiga efter ett alltför vidlyftigt leverne där resursbrist lett till ännu mera lånade pengar för att fortsätta livet med spenderbyxorna på tycks vara Karin främmande. Man behöver knappast vara atomfysiker för att inse att när pengarna är slut så duger det inte att be banken om mera. Det krävs åtgärder för att komma tillrätta med problemen!

En majoritet av de länder som i dag står inför stora neddragningar har under vänsterregeringar levt över sina tillgångar. Grekiska taxichaffisar vill på kommunistiskt vis ha kvar entaxesystemet utan konkurrens mellan olika åkerier samtidigt som en majoritet av deras landsmän inte tycks inse att man inte kan gå i pension vid 50-års ålder. I Spanien är sosseregeringen snart ett minne blott då den förväntas göra ett katastrofval inom kort. England har nu en ny konservativ regering efter 13 års labourstyre. I dessa länder är ett stålbad enda möjligheten att komma tillrätta med ekonomin.

Fredrik Reinfeldt har helt rätt i det han sa i Aktuellt i onsdags: ”Har man levt över sina tillgångar kan man inte fortsätta göra det med hjälp av andra.”

Det duger inte att, som Karin Pettersson, uppmana till en global ”arabisk vår”. Hon är med denna uppmaning snubblande nära gränsdragningen mellan yttrandefrihet och uppvigling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar