4 april 2021

Om solresenärer, 70-plussare och Skansenbesökare

ABC-öarna, Aruba, Bonaire och Curaçao, ingår i det karibiska paradis som även går under namnet Nederländska Antillerna. Ögruppen är till stora delar en självstyrande del av Nederländerna.

Jag förstår att turister vill åka dit, jag har varit där ett flertal gånger, precis som jag begriper att det finns (korkade) svenska charterresenärer som vill till Medelhavet. Att det fortsatt inte är läge att resa någonstans alls tycks vi snart inte vara många som förstår.

Under långfredagen meddelade den nederländska regeringen att alla turistande medborgare samt alla de medborgare som arbetar på öarna utan att vara permanentboende omedelbart ska lämna Curaçao. Uppmaningen gällande Aruba var nästan lika stark.

Både lokal och nederländsk media kunde berätta att sjukhuset i Willemstad, huvudort på Curaçao, är fullbelagt och att inga intensivvårdsplatser finns att tillgå.

Vi matas dagligen via media om det ytterst allvarliga läge som vi fortsatt befinner oss i. Samtidigt väljer solsugna att åka på semesterresor, tra-la-la-la-la. Vad är det med folk?

I Stockholmregionen finns under påskhelgen 1 650 doser vaccin över, vaccin som riskerar att kasseras. Anledningen? Jo, 70-plussarna har antingen inte förstått hur de bokar en tid eller så har de enligt Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i regionen, ”prioriterat annat i påsk.” Men allvarligt talat: Vad är det med folk?

Just i Stockholm har man, till skillnad mot i Västmanland och Sörmland, valt att inte skapa akutlistor över vaccinsugna i alla åldrar, listor för de som med extremt kort varsel kan ta sig till en mottagning där det finns överblivet vaccin. Varför Stockholm valt denna väg är obegripligt. Jag tror vi är många som skulle ha möjlighet att släppa allt vi har i händerna för att inom en timme få en kanyl i armen! Vad är det med de styrande inom Region Stockholm?

På skärtorsdagen öppnade Skansen igen efter en lång stängning och många var uppenbarligen  sugna på ett besök. Varför då? ”Det är inte farligare att promenera runt på Skansen än i Gamla stan, ytan är lika stor”, sa Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen till SVT. Säga vad man vill men jag har inte besökt Gamla Stan på över ett år och jag har sannerligen ingen lust att besöka Skansen heller förrän pandemin är över. Oavsett om man tycker att utomhusmiljön på Skansen borde vara rimligt säker så undrar jag, inte helt stilla, hur folk tog sig dit? ”Vi tar tunnelbana, buss och spårvagn – tra-la-la-la-la” – trots att rekommendationerna säger att det ska vi inte alls göra! Men vad är det med folk?

Till alla er som är lika maniskt försiktiga som denne bloggare vill jag bara rikta en uppmaning: Vi blir allt färre för varje dag som går. Att många av våra medmänniskor beter sig som miffon är bara ett bevis på att vår egen försiktighet behövs som allra mest just nu.

Vad är det med folk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar