13 juli 2019

Henrik Ekman får mig att dissa naturfilmerna i SVT!


”Mamman matar sin unge” säger speakerrösten samtidigt som alla vi som tittar sedan länge har klart för oss att det vi ser är en hona som just matar sin avkomma.

Jag har genom livet sett, och stornjutit av, många naturprogram. Särskilt BBC gör naturfilmer som slår det mesta i genren.

Mitt naturfilmstittande har på senare år sjunkit till nära noll. Inte för att jag inte skulle vilja se utan för att jag helt enkelt inte står ut.

I SVT har alla, jag tror faktiskt att det är exakt alla, naturfilmer speakerrösten som tillhör Henrik Ekman. Henrik har kommenterat rubbet sedan Arne Weise slutade.

Jag läser på nätet att Henrik är inköpare på SVT när det handlar om natur- och vetenskapsprogram. Som om detta inte vore nog så tycks han samtidigt ha skaffat sig monopol på att lägga fullständigt värdelösa ordharanger till filmerna.

Någon mer oinspirerad röst är svår att tänka sig. Jag ser att några på nätet tycker att Henriks röst är ”lugn” och därmed perfekt. Själv somnar jag! Eller får puls av dumheterna som sägs!

Det är dessutom något med översättningarna som gör att jag tror att dessa görs medelst Google Översätt. Språket är så krystat och ofta fullt av fel så att det är rent ut sagt provocerande.

Henrik Ekman är, förutom journalist, biolog, filmare, författare och naturfotograf. Med alla de intresseområdena tycker jag att det är märkligt att han inte kan framföra det han har att säga på ett mer intressant, och intresserat, sätt.

Hans monotona röst när han läser innantill från det bedrövligt illa översatta originalmanuset kan vara rekord i idiotförklaring av TV-publiken!

Ser på Wikipedia att Henrik är född 1951 så förhoppningsvis faller han inom kort för SVT:s pensionsgiljotin.

”Äntligen kommer regnperioden”, när vi ser ett spöregn över en savann i bild, är helt enkelt inte ett bra berättande!

Är det för mycket begärt SVT att vi som tittare ska kunna njuta av en naturfilm utan att bli matade med naiva självklarheter från en nyanslös röst?

9 kommentarer:

  1. Över ett år efter att du gjort inlägget hittar jag det när jag googlar "henrik ekman irriterande röst". Jag kan inte annat än att instämma; jag slopar många naturfilmer nu bara för att jag inte står ut med hans berättande. Han låter lite som Bengt Feldreich, berättarrösten på julafton. Henrik Ekman har ett ointressant språk, monoton röst och irriterande jävla dialekt. Skittråkigt då filmerna förmodligen är jättebra annars. Tack, behövde bara få tömma ur mig min frustration.

    SvaraRadera
  2. Jag håller inte alls med er när ni tycker det är jobbigt att höra Henrik Ekmans röst i naturfilmer. Jag tycker att han har en bra berättarröst och pratar lagom mycket.

    SvaraRadera
  3. Håller inte med alls. Njuter verkligen av hans lugn. En stor behållning och bättre än alla andra som förstört natur filmer.

    SvaraRadera
  4. Alla har rätt till sin åsikt, så länge den inte är direkt kriminell. Själv vidhåller jag att Ekmans kommenterande är uselt och att översättningarna han läser innantill ifrån lämnar en hel massa att önska!

    SvaraRadera
  5. Själv har jag och min sambo tappat intresset för naturfilmer på svt pga Henrik Ekmans otroligt oinspirerande röst. Smaken är som baken, men det vore på sin plats med lite variation. Mycket provocerande att Henrik tagit över alla naturfilmer. Vi klarar verkligen inte av att höra hans döda röst längre! Vi borde göra uppror mot detta oheliga monopol!

    SvaraRadera
  6. Alltså! Visst vi är och tycker olika men seriöst vad är det för fel på er negativa och knepiga människor!!???
    Han gör ju ett fantastiskt jobb!!!! Vilken fin och ljuvligt härlig berättarröst. Ni är bara griniga och avundsjuk människor som älskar att klaga. Hans röst är fin och inte alls monoton, då vet ni inte vad monoton betyder eller är. Hejjar på dig Henrik.
    Hela min familj älskar att se programmen med din fina betättarröst 🥰
    Kram familjen P

    SvaraRadera
  7. Han är underbar o lyssna på 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍🤗🤗

    SvaraRadera
  8. Henrik har en otroligt behaglig och inspirerande röst tycker vi. Skulle dom byta ut rösten mot någon annan skulle hela min familj sluta titta. Dessutom skulle det bli ett helt annat porogram med någon annans röst. Så sluta klaga o byt kanal om han är så dålig..enkelt. 👍

    SvaraRadera