1 september 2018

Polisrekryter finns på gränsnära avstånd!


Bara nio av 577 nyutbildade poliser fick jobb efter polisskolan!

”Jag har sökt 10-20 jobb”, säger en av de nyutexaminerade.

Nej, det handlar förstås inte om Sverige, där platser på landets polishögskolor gapar tomma då våra egna ungdomar inte vill bli poliser längre. Det handlar om lön och om arbetsmiljö som gör att den svenska Polismyndigheten inte får det tillskott på nya rekryter som den så väl skulle behöva.

Däremot handlar de första två raderna i detta inlägg om vårt grannland Norge. Det är 24-åriga Oda Troøyen som beklagar sitt envetna sökande efter ett jobb hon utbildat sig till men som kommit att bli ett sökande som verkar hopplöst. Det är norska public service NRK som berättar.

Nu vet inte jag hur pass stor skillnad det är mellan en svensk och en norsk polisutbildning men så oöverkomligt stor lär den väl inte kunna vara?

Med en lång gräns mot landet där polisaspiranterna står i kö att få ett jobb så borde den svenska Polismyndigheten rikta lystna ögon bortom samma gräns.

En snabb uppdatering i svenska lagar och förordningar och en komprimerad utbildning på andra ämnesområden som skiljer ländernas polisutbildningar åt borde kunna locka norska polis-rookies till vårt land.

Jag tänker att de gränsnära landskapen i Sverige där det i dag knappt finns några poliser alls skulle kunna få ett uppsving i antalet anställda som renderar en större trygghet för de boende.

Den lilla detaljen att en svensk polis måste ha svenskt medborgarskap borde vara en quick-fix! Kan en toppidrottare bli "svensk" på nolltid så borde sannerligen en utbildad polis kunna bli detsamma!

Men så var det de små detaljerna med lön och arbetsmiljö; Där har kanske den svenska polisen en bit kvar att vandra.

Men håll med om att idén är intressant då vår egen Polismyndighet utarmas av för få sökande samtidigt som erfarna poliser i en ständig takt väljer att avrusta för gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar