2 september 2018

Brödtillverkare främjar matsvinnet!


I dagar som dessa då matsvinnet ständigt är på agendan ska varje lite blast tas tillvara, mosiga tomater kokas ned till pizza-sås och torra brödkanter malas till ströbröd.

Under söndagens besök i ”min” stora ICA-butik fick jag bevis för att i alla fall brödleverantörerna inte alls är lika intresserade av att begränsa detta matsvinn.

Den enda leverantör som fyller på i brödhyllorna på söndagar hos min handlare är Pågens. 

Killen i brödmakarens firmaklädsel langade upp nybakade limpor i en rasande takt. Han gjorde detta genom att trycka tillbaka det äldre brödet så långt in på hyllorna som möjligt.

Den kund som på söndagskvällen kommer till butiken för att köpa bröd får helt sonika finna sig i att komma hem med en brödbit med bästföredatum långt tidigare än vad som stod på min inköpta limpa.

Jag såg butikschefen senare under min inköpsrunda och högg honom för att konfrontera honom med det jag nyss sett vid bröddiskarna.

Till min förvåning kunde han bara bekräfta det jag noterat. ”Du ska veta att jag varit på mina bröddistributörer om detta, de beter sig alla likadant, men de påstår att det är viktigt att det färskaste brödet ligger främst på hyllorna för att de inte ska förlora kunder.”

På min fråga om vad som händer med det snart osäljbara brödet längre in på hyllorna svarade han: ”Det tar dem tillbaka i morgon eller dagen därpå. Det blir returer av alltihopa och vad som händer med dessa returer vet jag inte.”

Nu är jag den förste att erkänna att jag inte är guds bästa barn när det gäller att ta till vara på precis allt. Jag har nog slängt en hel del blast i mina dar då jag helt enkelt saknat fantasi för att ta tillvara på densamma på något begåvat sätt.

Däremot har jag nog aldrig kastat ett bröd som börjar bli i tristaste laget. Ett varv i brödrosten och någon smarrigt pålägg gör att även de sista skivorna på en limpa hamnar där de ska, i magen i stället för i soporna.

Om livsmedelsleverantörer i någon slags omsorg om oss kunder och kanske främst i rent profitsyfte väljer att bortse från det stora matsvinn vi dagligen åstadkommer är det dock mödan föga värd att vi konsumenter gör så gott vi kan.

Jag tänker att det är allas, inklusive brödtillverkarnas, ansvar att försöka leva upp till drömmen om en bättre värld. Då duger det inte att göra som Pågens personal gjorde i dag hos min ICA-handlare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar