15 november 2020

Unamuno kanske var en Nostradamus?

När filmfestivalen i spanska Valladolid, Seminci de Valladolid, visar en film med titeln, min egen översättning, ”Ord inför världens slut”, reagerar jag.

Filmen handlar om Miguel de Unamuno, en spansk författare och filosof, som 1924 förvisades till den numera populära Kanarie-ön Fuerteventura. Förvisningen skedde på order av den dåvarande spanske diktatorn Miguel Primo de Rivera.

Vintern 1986-87 var jag en av tre svenska reseledare, senare förökades vi, som intog den då, för svenskar, i jämförelsen med Gran Canaria och Tenerife, helt okända ön i Atlanten.

Under vår säsong, en i Sverige otroligt kall och vidrig vinter, ledde jag otaliga ö-rundturer runt den karga ön där inte särskilt mycket finns att visa och berätta om. På den nordligare delen av ön, i en avlägset belägen dal, fanns en större skulptur av Miguel de Unamuno. Oj, vad jag berättade!

Vem var jag att kunna redovisa det dramatiska liv som han tvingades utstå och vem är jag att i dag kunna säga exakt vad som är sant eller vad som är falskt?

De Unamuno lyckades så småningom ta sig tillbaka till fastlandet och dog i Salamanca 1936. Många påstår att han mördades av Francos män. Det verkar som om ingen egentligen vet.

Själv tänker jag tillbaka på tider som flytt och stories jag berättat för intet ont anande turister.

Den nu producerade filmens namn, i original ”Palabras para un fin del mundo”, får mig dock att tänka att Miguel de Unamuno kanske inte var helt fel ute när han formulerade sig!

2 kommentarer:

  1. Ja tänk vad vi berättade/fabulerade, även jag, Maria, en av de utökade guiderna. Jeepsafari, ö-tur...
    Nu, efter 34 års fast boende på ön som gud glömde (så kallade vi Fuerteventura), inser jag så mycket det faktiskt finns att berätta om denna anorlunda ö. Det var bara, tyvärr, väldigt svårt att få information för 34 år sedan.
    Distanskram från Fuerteventura

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära Maria! Blir så glad över att du kommenterar i min blogg! Förhoppningsvis kommer vi någon gång att kunna ses igen - i dag känns det dock inte särskilt förhoppningsfullt. Världen är inte längre vad den en gång var och många är de märkligheter som pågår. Önskar dig allt det bästa och sänder mina största distanskramar till "Ön som Gud glömde!"

      Radera