5 december 2019

Spanien slår sitt eget rekord i antalet transplantationer!


I Sverige väntar runt 900 patienter på att få ett nytt organ. Ungefär en patient i veckan avlider i väntan på transplantation. I vårt land går det 19 organdonatorer per miljon invånare och år läser jag på hemsidan hos MOD, mer organdonation, partipolitiskt obunden och med Prins Daniel som beskyddare. Ca 800 transplantationer utförs årligen i Sverige.

Spanien har under de senaste 25 åren varit världsledande på transplantationer. Landet har 47 organdonatorer per miljon invånare och antalet transplantationer som utfördes översteg 5000 stycken redan under 2017, skriver Svenska Magasinet.

Spanien har förvisso nästan fem gånger så många invånare som Sverige men detta beskriver ju på intet sätt landets framgångar inom transplantationskirurgin.

Den svenska vården står just nu i skottgluggen på många sätt. Trots långa vårdköer så sparkas personal på storsjukhusen och detta påstås bero på ekonomin.

Förra fredagen, den 29 nov, slog Spanien sitt eget rekord i antalet utförda transplantationer under ett och samma dygn, rapporterar spanska public service RTVE.

19 donatorer resulterade i 38 transplantationer. 27 sjukhus över hela Spanien, samt ett i Frankrike, hade transplantationsteam involverade under dagen. 12 spanska flygplatser användes för transporter. Från Kanarieöarna i söder till Baskien i norr engagerades en stor mängd personal och många patienters dödsdomar kunde omvandlas till pånyttfödelse.

Statistiken talar sitt tydliga språk: Det är något rejält sjukt med svensk sjukvård! Den skulle kanske behöva transplanteras med spanska kunskaper och engagemang och framförallt är det dags att vi slutar att skylla på brist på pengar medan människor dör i utsiktslös väntan på ett nytt organ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar