23 mars 2019

SR satsar på nyheter för juniorer - Bra men inte tillräckligt!


Som svårt skadad nyhetsnörd bekymras jag av hur litet många vuxna svenskar bryr sig om tillståndet i världen. Fokus tycks ligga på att instagramma så mycket som möjligt, gärna om oväsentligheter för alla andra än den som instagrammar, eller att synas så mycket som möjligt på Facebook, helst i ofattbart privata sammanhang. Jakten på ”likes” har fått en hel generation att sluta bry sig om annat än att bli ”gillade” i allsköns sammanhang.

Som svårt skadad nyhetsnörd erkänner jag; Jag kollade på ”Hajk” och ”Barnjournalen” när jag var liten. Jag tror att det var där och då som mitt kunskapstörstande och mitt senare ohyggligt stora intresse för samhälle, politik, klimat, konflikters bakgrund och en hel massa annat grundlades.

I dag berättar Sveriges Radio att de i mitten av april börjar med nyhetssändningar för målgruppen 9- till 12-åringar. Jag blev glad av att läsa rubriken men betydligt mindre glad av att läsa fortsättningen.

Första tanken blev ”så alldeles utmärkt!” Dessa barns föräldrar är sedan länge förlorade till social media och spel i sina mobiltelefoner. Dessa barns föräldrar skriker stundtals ut att ”allt är åt helvete” och beskyller alla och envar utan urskiljning. Dessa barns föräldrar läser aldrig en morgontidning, lyssnar aldrig på en nyhetssändning i radio och kollar aldrig in nyheterna på TV. De påstår visserligen att de gör detta, TV4 står ju gudbevars på i fikarummet på jobbet, men vid närmare granskning visar det sig att dessa barns föräldrar diskuterar senaste reklamen.

Jag har bekanta i min närhet, typ i åldern ”förälder till en 9-12 åring” som ständigt chockar mig med sin okunskap om nyhetsläget i världen. Fullt funktionerande i yrkeslivet (nåja, om det krävs goda kunskaper om omvärlden för att klara jobbet kanske de inte är helt framgångsrika) men absolut världsfrånvända. Att till morgonfikat, lunch eller en privat middag ställa en ganska banal fråga om något som inträffat resulterar ofelbart i att jag möts av en fågelholk som säger sig ”inte haft tid” att uppdatera sig. Detta sägs sekunder efter att personen ägnat en längre stund åt att glo i sin mobiltelefon.

Visst, ibland pockar privatlivet på full uppmärksamhet men alltid, jämt och ständigt?

Därför tänker jag att generationen föräldrar till 9- till 12-åringar för alltid är förlorade och att det är helt rätt av Sveriges Radio att försöka rädda generationen under dessa okunniga.
Besvikelsen blir därför stor när jag inser att det bara handlar om 2 minuter på vardagar samt 6 minuter under lördagar.

Jag tror inte alls att idén på nyheter riktade mot barn är fel. Jag tror att många av dessa barn vill veta och kan ett nyhetsprogram på ett enkelt sätt förklara sådant som är av vikt så tror jag mycket är vunnet.

Dock oroas jag av det faktum att Sveriges Radio redan i dag har ett program med enklare nyheter på ett lättare språk, ”Klartext”, som riktar sig till vuxna med t.ex. funktionsnedsättningar eller de som har svårigheter med språket. ”Klartext” sänder korta sändningar på vardagar men av de fyra minuter redaktionen har till sitt förfogande så ägnas minst två åt att berätta om personer med liknande funktionsnedsättningar som lyssnarna själva har!?! Har redaktionen undersökt om detta är vad publiken önskar?

Jag skulle själv intresserat lyssna på ett längre program som belyser livet för de som har olika svårigheter men i ett s.k. nyhetsprogram hör inte denna typ av reportage hemma om någon frågar mig.

Hoppas att Sveriges Radio gör något bra av den nya nyhetssatsningen och att barnen med de förlorade föräldrarna lyckas hitta till programmet! Det skulle snabbt göra juniorerna smartare än sina mammor och pappor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar