24 mars 2019

Nya TV-avgiften: Högre intäkter men samma reporterbluffar från Public Service!


Vid årsskiftet upphörde den gamla TV-licensen att finnas till. I stället fick vi, till min stora glädje, en mer rättvis avgift där fler är med och finansierar public service.

Intäkterna för public service-bolagen blir högre och vi utlovades redan från start bättre program och mer välriktade satsningar.

Denna helg är, för att citera flera kommentatorsröster, en smula vemodig då skidskyttet och längdskidåkningen avslutar sina långa säsonger. Att få avsluta med att få se de svenska tjejerna begå bragder har varit fantastiskt kul, tillika nervpirrande.

Längdskidåkningen avslutades i kanadensiska Quebec. Att kommentatorerna Jacob Hård och Anders Blomquist berättade om tävlingarna från en studio i TV-huset i Stockholm känns minst sagt märkligt.

Att SVT inte kostar på herrarna möjligheten att kommentera och intervjua på plats i Kanada får mig att ifrågasätta om tv-avgifterna används på det mest ultimata sättet?

Att låta norska NRK stå för intervjuer må vara hänt men hur mycket feeling kan en kommentator få från en mörk studio på Gärdet?

Nu är jag inte fullt ut den sportnörd som detta inlägg kan göra sken av. Jag kommer att glädjas över andra typer av program framöver. Nyhetsbevakningen kommer jag att fortsätta med. Något som föranleder mig att ifrågasätta alla de utrikeskorrespondenter som SVT och SR har runt om i världen. 

Många av dessa gör inget väsen av sig under långa perioder, ibland flera veckor, men får sporadiskt rapportera hem om sådant som händer på plats. Eller på plats? SR Ekots Sydeuropa-korre har sin bas i Paris och rapporterar därifrån om sådant som händer ett par timmars flygresa därifrån.

Jag uppskattar verkligen att få en rapport från reportrar som verkligen är på plats där det händer. Om detta nu inte är möjligt i sportsammanhang så borde det sannerligen inte vara möjligt i andra former av nyhetsrapportering.

Måste Jacob Hård sitta i Stockholm och direktrapportera sport från andra sidan Atlanten så borde också SR Ekots Lotten Collin kunna bevaka Latinamerika från samma plats, eller?

Jag hoppas att sportens kommentatorer får möjligheter att kunna vara på plats där det händer, när det händer.

Med ökade intäkter borde public service kunna bättre än att patetiskt försöka skyla över att en reporter inte alls befinner sig på den plats som vi tittare och lyssnare förväntar oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar