22 december 2018

Samma innehåll i medicin - prisskillnaden 500 % eller mer!

För ungefär ett år sedan anmäldes TV-reklamen om läkemedlet Iprensa till Reklamombudsmannen. Anmälaren tyckte, precis som jag, att reklamen är nedvärderande mot män (anmälan avslogs).

I filmsnutten står mor och dotter vid makens/pappans säng där denne ligger ynklig. 

Speakerrösten talar om ”Jättebebissyndrom.” Senare i filmen, efter att mannen fått i sig en dos Iprensa så sitter han på golvet och leker med Lego.

Jag tänker att om samma film gjorts med en ynklig kvinna i sängen och friska, och starka, maken och sonen bredvid samt filmen haft samma speakertext; Skulle vi då inte fått se ett uppror som nästan fått Metoo att blekna i jämförelse? Jo, det hade vi!

Men nu var detta bara ett alltför tidigt stickspår i detta blogginlägg.

Under några dagar har jag legat däckad i en förkylning från helvetet. Jag har då knaprat värktabletter av skilda slag. Dels sådana som innehåller paracetamol , dels sådana med ibuprofen. Det senare läkemedlet är det verksamma ämnet i just Iprensa.

Hos den apotekskedja jag helst handlar hos finns en uppsjö av värktabletter. I sortimentet som innehåller det verksamma ämnet ibuprofen så är alternativen hyllmetermånga. Namnen varierar men som exempel kan nämnas Ipren, Iprensa, Ibuprofen, Ifenin samt många andra.

En ask med 20 st Iprensa betingar på apoteket, i den fysiska butiken, 54,90. På samma apotekskedjas webbsida kostar asken 38 kronor. Det sistnämnda är nästan fyra gånger mer än vad jag betalar för en ask med 30 tabletter Ifenin, vars tabletter har exakt samma innehåll.

30 tabletter för 10 spänn eller 20 tabletter för 38,50?

Valet synes vara lätt men eftersom rädslan för generika, dvs mediciner med samma verksamma ämne men kanske ett obekant namn, tycks vara utbredd så lär det fortsatt finnas marknad för onödigt dyra läkemedel.

Läkemedelsföretag som gör reklam i TV för sina produkter brukar jag själv automatiskt välja bort. Jag tänker att själva reklamen måste göra medicinen dyrare än vad den borde vara och exemplet med Iprensa visar väl just detta.

Jag förstår att äldre människor kan ha svårt när apotekspersonal föreslår generika, både när det gäller receptbelagd och receptfri medicin. Samtidigt borde prisskillnaderna göras tydligare och förklaras bättre.

Att envetet hålla fast vid just det läkaren har förskrivit medför i många fall en orimlig kostnad för den sjuke som har det nog jobbigt i alla fall med hälsan och ofta även ekonomin.

Jag efterlyser därför tydligare lagstiftning samt att alla apotek åläggs att bättre skylta upp med det billigaste alternativet, i alla fall inom produktkategorier där det kan skilja 500 % mellan det billigaste preparatet och det i TV sända reklamjippot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar