21 december 2020

Danmarks "store juleshow" slår svenska motsvarigheter!

Det är skillnad på julshower och julshower.

I jultid vill jag ha bjällror, gärna stor orkester, vacker musik framförd av stjärnor, gärna sådana jag inte känner till i förväg och allra helst ett begåvat programledarpar som leder kvällen med både sång, dans och andra upptåg.

I svensk TV har jag nog aldrig upplevt det som nu i många år varit en tradition i vårt södra grannland.

Sista lördagen före jul sänder Danmarks public service, DR.dk, sedan många år ”DR’s Store Juleshow.”

I lördags bänkade jag mig därför framför TV:n och fick njuta av 90 minuters toppenunderhållning.

Showen leddes av den danske skådespelaren och kompositören Martin Brygmann och sångerskan, skådespelerskan och TV-stjärnan Silja Okking. Silja är en ny bekantskap för mig och när hon i showen sa ”julskinka” på perfekt svenska och berättade att hon är halvsvensk var jag tvungen att googla.

Silja är dotter till danske skådespelaren och EU-parlamentarikern Jens Okking och Catharina Nordlindh, svensk dansare och koreograf.

I showen fick vi förutom att njuta av allehanda julmusik framförd av Danmark Radios symfoniorkester och många danska stjärnor även stifta bekantskap med Jan Hellesøe, hjärnförvirrare och manipulationsexpert. Tänk svenske Henrik Fexeus så fattar du vad jag snackar om.

Showen spelades in innan Danmark skruvade åt restriktionerna och i salen fanns 500 personer i publiken och på scenen en tätt sittande symfoniorkester. Att Danmarks statsminister inte långt tidigare förbjudit ett sådant arrangemang är ingenting jag försvarar. Samtidigt var det underbart att se en stor publik – det kändes litet som om den sociala öknen vi lever under inte var så betungande för en stund.

I jämförelse med SVT’s julkonsert med Orphei Drängar, som bestod lika mycket av programledarnas flinande åt varandra som av musik så var den danska showen så otroligt mycket bättre.

En tid till finns den danska showen att se här.

Nu är det bara att hoppas att SVT får upp ögonen för glada, och härliga, Silja Okking. Hon skulle sannerligen kunna få sprida sitt danska hygge även till en svensk publik.

Sista lördagen före jul nästa år vet jag vad jag gör: Tittar på en dansk och alldeles underbar julshow!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar