23 december 2020

Bara hjältar och hjältinnor får en God Jul!

I lördags morse klev jag upp med tuppen. Den stora livsmedelsbutik som jag oftast frekventerar öppnar kl 8. Ungefär 10 min innan portarna skulle slås upp var jag på plats. Jag trodde jag skulle vara hyfsat ensam men närmare hundra andra hade tänkt samma tanke som jag och stod redan och köade. En lång kö där ingen, och jag menar verkligen ingen, hade två meters avstånd till personen framför sig. Puckon!

Hur som helst fick jag så småningom, efter att ha låtit horden skena in vid öppning och rusa av sig, tillfälle att göra mina absolut sista inköp inför julen. Jag insåg tidigt att veckan före jul kommer att medföra extrema risker för liv och hälsa och så rätt jag fick.

Under promenader då jag passerat såväl Systembolaget, med 150 meters kö, som min livsmedelsbutik, med snitslad bana utanför, har jag kunnat konstatera att många medmänniskor är helt obegripligt dumma i huvudena!

Därför var det i dag en fröjd att läsa Lisa Magnussons ledartext i DN. Lisa konstaterar att det är lätt att lägga märke till pandemins idioter medan alla hjältar tycks kämpa i otacksam motvind.

Jag suger åt mig och anser att jag, tillsammans med många andra hjältar, har bidragit med det vi har kunnat i kampen för att inte tiotusen svenskar ska få sätta livet till. Vi kommer, som det verkar nu, inte att nå vårt ambitiösa mål men skulden ska sannerligen inte falla på oss hjältar!

Vi, som avstått kollektivtrafik, som handlat på otroligt udda tider, som mött släktingar och vänner utomhus och på behörigt avstånd, som aldrig satt på en uteservering i somras, som inte deltog i någon 250-personersfest i Södertälje eller som aldrig demonstrerade i täta grupperingar mot restriktioner och vaccin är sååå värda våra hjälteglorior.

Vi, som tidigt kämpade mot våra arbetsgivare för att få arbeta hemifrån så att vårdpersonal och poliser m fl i någorlunda trygghet kunde ta sig till och från sina arbetsplatser, fick stånga oss blodiga. Vad gör man inte när man förstår det majoriteten inte tycks begripa?

Än är det lång tid innan alla fått vaccin och vi kan lämna denna pandemi bakom oss. Jag vågar inte tro att alla korkskallar har lärt sig någon läxa utan här gäller det för alla oss hjältar och hjältinnor att härda ut. Kanske kan vi få flera tack framöver men för mig räcker det att veta att jag i alla fall aldrig gjorde tillvaron ännu sämre under skitåret 2020.

2 kommentarer:

  1. Hej Jens,
    Folk har blivit totalt nippriga. I synnerhet Batranianerna! De far omkring i Sverige likt Egyptens gräshoppor och smittar. Jag tänkte vara bland de första i näraffären idag. Säkert 20 bilar mot normalt en fem sex stycken. Kanske kvällen innan stängningsdags skulle funka?
    Överallt och inget, önskar jag dig en glädjefull jul.
    Janne uti Sjöstaden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma önskar jag dig, som jag tror också är en hjälte!

      Radera