5 april 2020

SVT:s viruskonsert på lördagen en besvikelse!


Under den, i dessa tider, ganska osmakliga rubriken ”Sjukt bra public service med stjärnsolister” recenserar Johanna Paulsson i DN gårdagskvällens konsert från Berwaldhallen. Johanna ger konserten en femma i betyg. Jag undrar om vi ens såg samma konsert?

Att Malin Byström sjöng skiten ur allt och alla tror jag att de flesta kan vara överens om men sedan skiljer sig mina åsikter rejält från Johanna Paulssons.

En halv symfoniorkester och en halv kör, vi fick veta att de andra halvorna ”arbetade hemifrån” (?), blir aldrig mer än just en halv symfoniorkester och en halv kör.

Att de tappert försökte låta som om de vore fulltaliga var på förhand dömt att misslyckas.

Lars-Erik Larsson och Hjalmar Gullbergs ohyggligt vackra, kanske det vackraste av allt, Förklädd Gud blev till en halvmesyr där orkester- och körklanger inte på långa vägar nådde upp till det verket verkligen förtjänar.

Som en gång i tiden körsångare påmindes jag om min gamla musiklärarinna som kämpade med att få just oss killar att följa taktpinnen. I går stod det klart att det är ett stadigvarande problem med manliga körsångare. I Förklädd Gud:s vackra ”Välsignelse följer i gudarnas spår” var det, såvitt jag hann se, en av de manliga sångarna som följde dirigenten medan de övriga stirrade sig blinda i sina notblad. Att påstå att det blev en kanon av stycket är kanske att ta i för mycket men rejält osynk var det i alla fall.

I virustider är en snabbt ihopskramlad konsert måhända behjärtans- och berömvärd. Under rådande omständigheter gick det inte att göra bättre. Kanske borde det då inte ha gjorts alls?

Jag tänker att SVT skulle kunna gottgöra gårdagskvällen genom att reprisera den kanske mest önskade konserterna av dem alla; Pastoralsviten och Förklädd Gud inspelad i gasklockorna i Stockholm med hela Sveriges Radios symfoniorkester och hela Radiokören. Tänk – det är snart 12 år sedan den spelades in, då med makalösa Elin Rombo som kvinnlig solist.

Först då tror jag att Lars-Erik Larsson och Hjalmar Gullberg skulle få ro igen. De kan knappast vara nöjda i sin himmel över lördagens misshandel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar