29 februari 2020

Mello 2020: Vad hände med glädjen till musiken?


Det drar ihop sig till Mello-final! På lördag 7 mars är det dags. Som vanligt kommer jag att fira kvällen i goda vänners lag och som vanligt kommer vi troligen att vara ganska oense om utfallet av resultatet!

Efter att nu ha hört alla låtarna genom årets deltävlingar så kan jag tänka: Är det jag som blivit gammal eller tycker inte artisterna längre att det är nödvändigt att känna, och uttrycka, glädje på scenen?

Jag väljer att tro på det senare alternativet för att jag skulle ha blivit gammal efter att ha följt Melodifestivalen och Eurovision i mer än 50 år kan väl inte vara svaret?

Det som sticker ut i år är flera saker. Det är extremt svårt att höra texterna i låtarna. Allra sämst i klassen är Anna Bergendahl, vars låt borde kunna vara en vinnare men där det bara går att höra fyra ynka ord under framförandet. Hon textar så absolut uselt att min gamla musiklärarinna roterar i sin grav!

Därutöver är jag megatrött på alla gravallvarliga pretto-gossar som tror sig vara Guds gåva till mänskligheten. 

Kanske är det bara en förskönad dröm men jag vill minnas att forna tiders Mello var mera fest, glädje, glitter och glamour. Jag minns att Lotta Engberg en gång när hon fick en fråga om hur den låt var som hon skulle delta med svarade: ”Äsch, det är en glad skitlåt!”

Jag vill ha glada skitlåtar – sådana som i veckor biter sig fast i hjärnan och som när man nynnar på dem i duschen för femtielfte gången får en att nästan bli svimfärdig.

En sådan låt hade vi kunnat få se nästa lördag men svenska folket, läs svenska tonåringar, dissade låten totalt!

Nanne Grönwall hade roligt på scenen, det var ös i numret och alla på scen tycktes ha ett megaparty! 

Låten har jag inte kunnat få ur skallen sedan delfinal 4 och det gör mig superglad att den amerikanske programledaren James Corden nu har bjudit över Nanne till sin TV-show. 

Jag är övertygad att Nanne kommer att göra knallsuccé ”over there” och detta kommer att bli en läxa inför kommande år för alla som röstar i svenska Mello!

Vad vi än skickar till Rotterdam i år så tror jag inte på en topp tre-placering. Av de länder som redan är klara med sina val så är det många som skickar finfina låtar i år, däribland Tyskland, Frankrike, Spanien och England, länder som på senare år hamnat långt ned i resultatlistorna.

1 kommentar:

  1. Nanne Grönvall är en underbar artist som alltid spridit glädje då hon deltagit i Melodifestivalen, men tyvärr tycker jag att årets bidrag var ganska uselt. Jag - 55 år - tillhör alltså gruppen "svenska tonåringar" som dissade låten.

    Däremot trallar jag en del på "Piga och dräng", och är besviken över att Drängarna inte gick vidare till final.

    Det finns ett bidrag på lördag som kan ge Sverige en topplacering i Rotterdam: Dotter med "Bulletproof". Frågan är om de röstande förstår storheten med det bidraget? Text, uttryck, sång, melodi ...

    Håller med dig, och håller tummarna för att ingen av pretto-gossarna vinner tävlingen på lördag!

    SvaraRadera