12 april 2019

ICA-kuriren förordar hälsofarligt saltintag!


I senaste numret av ICA-kuriren, nr 15, så testar och betygssätter en panel tio olika sorters färdiga potatisgratänger. Sex av dessa bedöms lida brist på salt. 
På annan plats i tidningen uppmanas vi göra petit-chouer med salta fyllningar.

Jag tänker genast att panelen måste bestå av personer som liksom jag är medelålders plus men som till skillnad från mig har ett åldersbetingat och svårt behov av extra salt. Jag tänker att flera av dessa säkerligen saltar extra på maten innan de ens smakat på det som serveras.

Jag förutsätter att panelen, och kanske stora delar av tidningens redaktion, redan går på kraftfulla doser av blodtryckssänkande mediciner. I annat fall torde de vara extremt nära stroke!

Salt behöver sannerligen inte puttra med i någon gryta. Salt utvecklar ingen smak av att långkoka utan förblir just bara salt. Jag kryddar min mat med en massa annat gott och använder minimalt med salt i min matlagning. Innehåller rätten fond eller soja så skippar jag det extra saltet helt.

Jag kollar upp en av gratängerna som ICA-kuriren givit medelbetyg, Peka Potatisgratäng, f ö en gratäng jag själv anser luktar och smakar unken välling. Jag finner att en 800 g förpackning innehåller 9,6 g salt. Det är mer än en och en halv tesked! Helt ärligt; Hur är det ens möjligt att gratängen får omdömet "för lite salt?"

När jag bjuder gäster på mat står naturligtvis ett saltkar på bordet. Det brukar dock sällan vara någon som efterfrågar detta. Mat kan vara fantastisk god utan mängder med salt. 

Stroke riskerar man i alla fall – inte minst när man läser recept och paneltyckanden i ICA-kuriren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar