I senaste numret av ICA-kuriren, nr 15, så testar och
betygssätter en panel tio olika sorters färdiga potatisgratänger. Sex av dessa
bedöms lida brist på salt.
På annan plats i tidningen uppmanas vi göra
petit-chouer med salta fyllningar.
Jag tänker genast att panelen måste bestå av personer som
liksom jag är medelålders plus men som till skillnad från mig har ett
åldersbetingat och svårt behov av extra salt. Jag tänker att flera av dessa
säkerligen saltar extra på maten innan de ens smakat på det som serveras.
Jag förutsätter att panelen, och kanske stora delar av
tidningens redaktion, redan går på kraftfulla doser av blodtryckssänkande
mediciner. I annat fall torde de vara extremt nära stroke!
Salt behöver sannerligen inte puttra med i någon gryta. Salt
utvecklar ingen smak av att långkoka utan förblir just bara salt. Jag kryddar
min mat med en massa annat gott och använder minimalt med salt i min
matlagning. Innehåller rätten fond eller soja så skippar jag det extra saltet
helt.
Jag kollar upp en av gratängerna som ICA-kuriren givit
medelbetyg, Peka Potatisgratäng, f ö en gratäng jag själv anser luktar och smakar
unken välling. Jag finner att en 800 g förpackning innehåller 9,6 g salt. Det
är mer än en och en halv tesked! Helt ärligt; Hur är det ens möjligt att
gratängen får omdömet "för lite salt?"
När jag bjuder gäster på mat står naturligtvis ett saltkar
på bordet. Det brukar dock sällan vara någon som efterfrågar detta. Mat kan
vara fantastisk god utan mängder med salt.
Stroke riskerar man i alla fall – inte
minst när man läser recept och paneltyckanden i ICA-kuriren!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar