När en välkänd journalist lämnar sin yrkesbana och antingen headhuntas eller självmant söker sig till annan verksamhet så väcker det inte sällan uppmärksamhet – särskilt om personen ifråga fortsätter att förekomma i media.
Helena Stålnert, nyhetsankare och chef för SVT Aktuellt, lämnade efter 18 år public service 2005. Hon blev kommunikationsdirektör först vid SAAB och senare vid SSAB. Redan kort tid efter att hon lämnat journalistjobbet så förväntades vi känna förtroende när hon gick i svaromål från andra sidan mikrofonen.
Tills helt nyligen har vi i SR Ekot kunnat höra Helena Boström Thomas som nyhetsuppläsare, Hon har mångårig erfarenhet från TV4, SVT och SR.
De senaste veckorna har hon plötsligt dykt upp själv i nyhetsrapporteringen men nu som presstalesperson för Polismyndigheten.
Det blir en stor trovärdighetsfråga, inte bara för Polismyndigheten utan också för public service när ett så abrupt anställningsbyte riskerar att medföra vänskapskorruption i den högre skolan. Om det inte redan har inträffat så kommer snart nog Helena Boström Thomas att få stå till svars inför gamla kollegor - kollegor som hon i många fall är mer än bara ytligt bekant med. Det finns helt enkelt anledning att tro att risken för att informationsutbytet skulle kunna bli något det inte borde få tillåtas att bli. Med detta sagt: Inget ont om Helena Boström Thomas som jag anser har varit en mycket bra nyhetsförmedlare.
Medieföretag i allmänhet och public service i synnerhet borde skriva in i sina anställningsavtal att vid anställningens upphörande skall ett antal månaders karens råda innan den som lämnar tillåts uttala sig för media, i alla fall som representant för ett annat slags företag eller verksamhet.
Kanske skulle detta få till följd att färre journalister söker sig till public service men å andra sidan skulle detta möjligtvis kunna bli en väckarklocka. Både SVT och SR har genom åren gjort sig ökända inom mediebranschen för sin personalpolitik som innebär att LAS drivs till sin yttersta spets. Många är de timanställda som endast får korta kontrakt och sedan försvinner ett halvår eller så för att sedan få en ny chans på ett korttidskontrakt. Detta sagt med anledning av att vi nu förväntas tro på rapporteringen om regeringens svårigheter med just LAS.
Alla måste självklart få tillåtas byta arbetsgivare några gånger genom livet. En journalist som byter yrkesbana och i sin nya roll har att uttala sig i media som representant för en helt annan typ av verksamhet borde däremot tvingas till en fastställd, längre, karenstid bortom mediebruset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar