4 augusti 2019

Kroatiska turist-ön Hvar bjuder på annorlunda gastronomi


Med viss regelbundenhet får vi via media ta del av minst sagt annorlunda mänsklig föda. Det handlar ofta om den, i mitt tycke barbariska och kväljningsframkallande, asiatiska vanan att käka hund, något som tyvärr fortsatt är vanligt i länder som Kina, Korea och Vietnam.

På andra ställen käkas det orm och så sent som 2016 var det ett antal livsmedelshandlare i Sverige som importerade skallerorm-kött som rekommenderades till trevliga grillkvällar i goda vänners lag.

Bryssel är europeiskt centrum för ”bush meat”, där t ex apkött i vissa kretsar räknas som en delikatess (förutom att vanan att äta just ”bush meat” anses vara en källa till Ebola-utbrott).

I övrigt trodde jag att EU var förskonat från traditionen att äta det jag i alla fall inte skulle kunna tänka mig. Så fel jag hade!

Kroatien har på senare år seglat upp som ett favoritresmål för semesterhungrande svenskar. Jag har själv aldrig besökt landet men har förstått på vänner och bekanta att landet är något alldeles extra. Som sagt; Alldeles extra! Särskilt för hungrande!

På populära turist-ön Hvar, sydväst om Split, inleds i morgon matfestivalen Puhijada. Festivalen pågår under hela veckan och kulminerar på lördag 10 aug.

Matfestivalen är en mångårig tradition och när jag finner en artikel i den engelskspråkiga nyhetssajten Total Croatia News så tror jag först att vad jag ser och läser är något slags bisarrt skämt.

Under veckan som kommer mumsar kroaterna och ditresta turister, de som tycker att Kroatien är något alldeles extra, på släktingar till vår egen hasselmus.

Gnagarna det handlar om tillhör familjen sovmöss, har pepparkornsstora ögon och påminner om små ekorrar då de sitter på bakbenen när de äter, hållandes sin föda i framtassarna. När man ser en bild på en hasselmus är det svårt att inte tycka att den är söt.

Mindre söta är bilderna i nyhetsartikeln där flådda och utfläkta sovmöss ligger på stora grillar. I reportaget får vi veta att det inte är så mycket kött på en enskild individ utan att en vuxen kan räkna med att behöva äta fem stycken för att bli hyfsat mätt.

Tack, men nej tack! Jag avstår gärna och jag har nu fått ett nytt sätt att tolka alla de som tindrande tycker sig få något extra på Kroatiensemestern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar