3 augusti 2019

Frågesporten som slår "Fråga doktorn" alla dagar i veckan!


Jag har fått tre nya favoriter: Astrid Nylander Almaas, Elisabeth Holmboe Eggen och Wasim Zahid. Vet du inte vilka de är?

Jag tror inte att det är nödvändigt att vara hypokondriker för att vara en sådan som googlar minsta lilla rosslighet, utslag eller svettning.

I ”Fråga doktorn” i SVT har de senaste säsongerna innehållit ett ständigt tjat om att vi alla bör ägna oss åt egenvård innan vi vågar oss på att kontakta sjukvården. Programmet har också rekommenderat stödstrumpor fler gånger än det finns hälsoproblem! Jag tänker: Hur många är det som väntar för länge för att det ska vara hälsosamt innan kontakt tas med vården?

Samtidigt vet jag, och många andra, att den svenska sjukvården, som under många årtionden var om inte oklanderlig så i alla fall nästintill nu tycks närma sig ett avgrundsdjupt stup. Ättestupan känns närmare än vad den gjort på många år.

I Norge heter TV-serien från NRK ”Hvad feiler det deg?” och just nu går andra säsongen i SVT under namnet ”Diagnoskampen.” I tider då långfilmstitlar inte längre översätts så undrar jag hur många de är som förtjänar sitt levebröd på att uppfinna hjulet igen, dvs hitta på käcka svensk namn på tv-serier?

Astrid, Elisabeth och Wasim är alla läkare som i varje avsnitt av ”Hvad feiler det deg?” möter ett lag glada amatörer. Amatörerna får googla precis hur mycket som helst medan läkarna måste luta sig emot sina egna kunskaper och erfarenheter.

Amatörer och läkare får möta ett antal riktiga patienter och på starkt begränsad tid ska de komma fram till vad patienten lider av.

Som hälsogooglande, men alls icke hypokondriker, tycker jag att programmet är en höjdare, särskilt de gånger då jag själv, utan dator, kan gissa mig till vad patienterna lider av. Ja, det händer faktiskt, särskilt under första säsongen av programmet.

I den nuvarande, andra, säsongen har svårighetsgraden skruvats upp en del tycker jag men programmet är fortsatt mer än sevärt även om jag under det senaste avsnittet började svikta i mitt gillande.

I avsnittet framträdde en kvinna som visade sig lida av ”Systemisk skleros”, sjukdomen som Gunhild Stordalen, den norska hotellmagnaten Petters hustru, givit ett ansikte.
Sjukdomen leder, förr eller senare, oftast förr, till döden då det mesta i kroppen förvandlas till bindväv och ”förstenar” kroppsorgan.

Experimentell stamcellsbehandling, som man kan dö av, finns att tillgå och vi har i media kunnat följa familjen Stordalens kamp genom denna svåra behandling.

Nu framgår det inte alls att kvinnan i ”Hvad feiler det deg?” inte ges möjlighet att delta i samma typ av experiment så det kanske bara är jag som kände ett sorgset sting i hjärtat och trodde mig se en hel del dödsångest i kvinnans, som visserligen frivilligt deltog i tv-programmet, ögon.

Tillbaka till Astrid, Elisabeth och Wasim: Jag är så imponerad av deras snabbt framplockade kunskaper i de mest skilda patientärenden. De korta, snabba frågor de smattrar ur sig för att ringa in vad problemen beror på gör att jag skulle önska att någon av dem var min husläkare.

Att dra sig för att slå en signal till husläkarmottagningen, tack för det ”Fråga doktorn”, när något inte känns som det borde och efter att ha tilltvingat sig en läkartid för att där och stundtals bli idiotförklarad av en AT-läkare som inte läst på tillräckligt bra är helt enkelt inte tillräckligt.

Om vårdvalet innebar att jag kunnde få en husläkare i Oslo skulle Elisabeth Holmboe Eggen vara mitt första val, även om jag läste någonstans att hon är specialist i barnmedicin. Hennes kunskaper, och ivrighet att finna svar, är imponerande och hon borde vara en inspiration för Sveriges samlade läkarkår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar