11 november 2018

ICA-tidningen som går i veganers önskefotspår!


Alla som lagar ”Ponzustekt hjärtkål med svamp och sesamfrö” till middag räcker upp en hand! Jag håller mina händer tätt intill kroppen, skakar på huvudet och tror mig absolut inte vara ensam!

ICA skriver på sin hemsida: ”ICA Kvantum strävar efter att bli bäst på frukt och grönt.” Det tycker jag är en bra målsättning!

Vägen dit är dock inte något jag och ICA är överens om.

I landets ICA Kvantum-butiker kan vi kunder hämta gratistidningen ”Månadens skörd”, en tidning jag skrivit om tidigare då jag kraftigt ifrågasatte chefredaktören Nina Kerfstedts påstådda frukostvanor där färska blåbär och hemmarostad granola stod på vardagsmenyn.

I senaste numret, novemberutgåvan, finner jag den Ponzustekta kålen som ett förslag till middagsrätt.

Jag tänker att det nog är några militanta veganer, som annars injicerar oumph och tofu och trivs med det, som intresserat kollar receptet.

Själv bläddrar jag vidare igenom tidningen. Det går snabbt och tidningen förpassas snabbt ned i pappersåtervinningen.

Jag tänker på min ICA-handlare som tappert försöker hjälpa svenska bönder efter den torra sommaren genom extrapriser på allehanda köttprodukter samtidigt som grönsaksdiskarna är fräscha och med stort sortiment.

”Månadens skörd” tecknar inte bilden av min ICA-handlares strävan att erbjuda en enkel vardag och festliga helger till sina kunder. ”Månadens skörd” går i veganmaffians fotspår och jag påstår att det är feltänkt från början till slut!

Vi är många som inser att vi inte kan fortsätta att vräka i oss köttfärsrätter flera dagar i veckan men för att få den stora massan att vilja ta större del av det grönsaksdiskarna erbjuder så är Ponzustekta kålsorter varken en effektiv, lockande eller ens framgångsrik väg!

Jag försöker utöka grönsaksmängderna i min matlagning. I kväll gör jag en stor omgång med biff stroganoff där jag minskat på köttmängden och testar, för min gryta, extra och nya grönsaker. Ooops, det blev visst åtta vitlöksklyftor som slank ned i dag – kanske ska testa att flåsa någon vegan i nyllet i morgon bitti?

Jag vet, för att han berättat det, att min ICA-handlare börjar dagen med ett par limpmackor med ost. Min frukost påminner om hans och båda våra starter på dagen är ljusår från det som Nina Kerfstedt förordar och rekommenderar.

I den bästa av världar vore det fint om Nina och hennes medarbetare angriper det redaktionella arbetet på ett nytt sätt och lockar även oss som inte redan är frälsta grönsaksbulimiker!

Recept på en enkel grönsaksgratäng, ugnsstekta rotfrukter och annorlunda användningsområden för det som finns i fruktdiskarna till exempel.

Detta utan att förneka att ICA-handlarna gör en bra peng på charkuterier och finfina biffar och utan att försöka dyvla på oss kunder att ”alla” käkar färska blåbär och hemmarostad granola till frukost året runt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar