7 oktober 2010

Var inte snäll på krogen!

Att på restaurang bli serverad mat som smakar illa eller ett vin som antingen smakar kattpiss, räv eller sumpträsk är ingen höjdare. Varför händer det inte oftare på svenska krogar att kunder skickar ut dylika ting med en begäran om ”gör om, gör rätt”? Jag har aldrig sett det ske i Sverige när jag tänker efter.
Jag påstår att jantelagen tynger och att folk är för mesiga!
Det är klart att den som går till ett hak och inte betalar särskilt mycket heller inte kan förvänta sig en gourmetmåltid. Men många gånger betalar vi ett antal hundralappar för maten och ännu fler för vinet och då ska det ta mig sjutton motsvara priset!
Min lunchkrog har en äldre kock. Äldre personer drabbas mycket ofta av smakpåverkan som gör att de inte känner när salthalten blir för stor. Detta har drabbat min lunchkrog. Kocken har vid ett antal tillfällen på senare tid skickat i hinkvis med salt i maten och för salt mat är det absolut vidrigaste jag vet. Jag fattar inte varför det måste saltas i tid och otid i ett restaurangkök. Det kan jag som gäst fixa själv vid bordet om jag så skulle önska! Andra kryddor kan behöva puttra med i långkoket men salt? Nix! Dessutom är det farligt för hjärtat!
Sålunda har jag på senaste tiden skickat ut min lunchbricka och bett om något annat. Första gången det hände blev kocken mer eller mindre chockad. Sedan dess har han försökt skärpa till sig men misslyckas ibland då han reflexmässigt vräker i en näve eller två med salt i maten medan han pysslar i sitt kök.
När det gäller vinet till en trevlig middag så har jag också börjat obstruera om det inte motsvarar det utlovade. Än så länge har inte hovmästarna blivit förvånade utan snällt hämtat en ny flaska.
Var inte för snälla på krogen! Det tjänar ingen på! Om du inte begär att få vad du betalat för så kommer du i alla fall troligen inte att återvända till samma ställe. Med ett vänligt bemötande från restaurangpersonalen så ger du dem säkert en eller annan chans till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar