30 juni 2018

Vattenkremering skulle minska klimatpåverkan!


Döden är ett sorgligt kapitel – om än oundvikligt!

Förutom att efterlevande inte längre har tid att ta avsked av den bortgångne så orsakar en kremering mer än 150 kg växthusgaser till naturens förfall och klimatets upphettning. Ur askan i elden liksom!

I ett antal av USA:s stater finns ett miljövänligare alternativ, som ännu inte är godkänt i Europa, såvitt jag vet.

Vattenkremering, på engelska ”resomation”, som jag inte kan finna någon vettig översättning på, går ut på att kroppen läggs i en miljövänlig kista som stängs in i en vätskefylld kammare där vätskan, en blandning av vatten, lut, socker och salt, hettas upp till ca 160 grader. Kammaren är under tryck och vätskan kokar aldrig.

Resterna av kroppen löses upp och eventuella benrester mals ned.

Processen tar ca 3-4 timmar och askan läggs därefter i en urna som lämnas till de anhöriga eller begravningsbyrån.

Jag läser på den nederländska nyhetssajten Dutchnews.nl att Yarden, en sammanslutning av begravningsbyråer, beställt en utredning från TNO Scientific Institute.

Rapporten visar att det inte finns några som helst negativa miljöaspekter som förhindrar att metoden godkänns, tvärtom.

Varför inte vattenkremering redan är ett välanvänt sätt är en smula svårt att begripa eftersom metoden patenterades i USA så tidigt som 1888!

Om miljön ska räddas från en katastrof för kommande generationer så borde vi inte bara bry oss medan vi är i livet. Vi borde också ges möjlighet att vara så miljövänliga som möjligt även när vi lämnat detta livet!

28 juni 2018

Österleden - bro eller tunnel? Behovet är enormt!


Jag har tidigare vurmat för att den s.k. Österleden ska byggas i Stockholm.

Förbindelsen, från början en tänkt tunnel från Nacka och under vattnet till området vid Frihamnen, skulle fullända möjligheterna att ta sig runt stan i stället för genom densamma.

Den nuvarande regeringen dissade dock detta projekt i sin, bara någon månad gamla, infrastrukturplan.

Nu skriver gratistidningsredaktionen Mitti ett par artiklar om ett nytt förslag. Det är nätverket ”Yimby” som tillsammans med, tidigare skeptiska, centerpartister föreslår en hängbro mellan Nacka och Gärdet. En bro som skulle ge möjlighet för både spårvagnar, last- och personbilar och cyklister att snabbt ta sig från sydöst till de nordligare delarna av Stockholm.

Jag tänker att rätt byggt skulle en hängbro bli en fantastisk portal för fartyg att segla under när de genomför en av de absolut vackraste in- och utfarterna som finns i världen när det gäller en huvudstad.

Skeptikerna mot en förbindelse konstaterar att berggrunden på Nacka-sidan är alltför usel för att hålla för de tunnlar som skulle behöva byggas vare sig det skulle komma att handla om en bro över eller just tunnlar under vattnet.

Kanske har de rätt om bergkvaliteten men skeptikerna har absolut inte rätt när de utesluter Österleden, som både är nödvändig och behjärtansvärd för att minska trafiken i och igenom innerstaden.

Den pendelbåtslinje som finns i dag mellan Nacka, Lidingö och Frihamnen har på kort tid blivit en belamrad turistlinje full av utländska turister som för en liten peng ges möjlighet att se det de tror är Stockholms hela skärgård. De som pendlar dagligen lär vara på väg att ge upp, i alla fall nu under högsommaren, då utrymmet ombord är fullspikat av fritidsåkare av alla nationaliteter.

Håller inte Nackas berg för nya tunnelsprängningar så är det hög tid att kalla in ingenjörskonstens absoluta specialister.

Ännu fler förslag för en östlig nord-syd-förbindelse behövs snarast för förbindelsen som sådan kan inte vänta.

Miljövänner jublar just nu över nya, hysteriskt breda, cykelbanor på Årstafältet med omnejd trots att det är ytterst oklart hur många som verkligen kommer att cykla på desamma när byggandet är klart.

Samtidigt sitter massor av fordonsförare fast i hopplösa köer medan deras fordon spyr avgaser.

Det är dags att inse att för att en storstad ska fungera och för att Stockholm ska få fortsätta att vara en av de vackraste städerna så måste det till kompletta ringvägar, något som många andra storstäder i världen sedan länge har insett och åtgärdat!

Rädda Stockholmsluften och projektera och bygg snarast en välfungerande och akut nödvändig Österled!

21 juni 2018

Belgisk choklad en gigantisk marknadsföringsbluff!


Häng med på en snabbresa från 1000-talet fram tills i dag där slutsatsen måste bli att det som skedde för snart tusen år sedan skulle behöva upprepas i dag. Inte i England som då utan i Belgien och inte av en vacker kvinna utan av en företagsledning på ett välkänt företag!

Leofric, under 1000-talet en utsugande Earl av Mercia i England, var ett kräk som tog ut ohemula skatter av sitt folk. Han var gift med (Lady) Godiva, som bad sin man att inta en betydligt humanare hållning mot sina undersåtar. Detta fick Leofric att utbrista att detta skulle komma att ske var lika osannolikt som att hans hustru skulle rida naken genom staden.

Lady Godiva gjorde slag i saken och dold endast av sitt långa hår red hon spritt språngande genom staden och Leofric sänkte skatterna för sitt folk!

1926 startade Pierre Draps den äldre något som kommit att bli ett världsberömt varumärke inom chokladtillverkning. Han började tillverka finfina praliner och företaget togs över av hans söner när han själv gick bort.

Pierre döpte sitt företag till Godiva efter legenden om den vackra, modiga och generösa kvinnan med det långa håret.

I dag är begreppet ”belgisk choklad” lika berömt som några av de företag som tillverkar densamma; Leonidas, Neuhaus, Godiva och flera andra.

Att chokladen skulle vara ”belgisk” har jag förvisso svårt att tro eftersom jag aldrig har sett några kakaoplantager när jag frekvent besöker det märkliga landet och just denna vecka har jag blivit övertygad om att ”belgisk choklad” torde vara en av de största marknadsföringsbluffarna i modern tid!

Min ICA-handlare har just nu en monter med ett berg av ”belgisk lyxchoklad”, chokladkakor från Godiva med undertiteln ”Masterpieces.”

Jag kunde inte låta bli att plocka på mig ett par av dessa och visst; De smakar alldeles förträffligt och till min stora glädje tycks de inte innehålla någon palmolja, bara en sån sak!
Förpackningarna ser verkligen lyxiga ut och under namnet Godiva står att läsa ”Belgium 1926.”

Tyvärr läste jag inte texten på förpackningarna noggrannare när jag stod i butiken, trots att jag i något tidigare blogginlägg lovat att bli bättre på detta.

När första chokladkakan var inmundigad var jag dock så förtjust att jag ville läsa allt som fanns att läsa på omslaget.

Längst ned, och ytterst finstilt, stod att läsa: ”Made with Belgian Chocolate in Turkey.” Ridå!

Huvudingrediensen från de icke-existerande kakaoodlingarna på Ardennernas sluttningar har alltså fraktats till Erdogan-land, rörts ihop med annat och saluförs sedan som ”belgisk choklad!”

Den nuvarande företagsledningen för företaget Godiva borde rida nakna genom Belgien! Inte för att särskilt många skulle vilja se deras patetiska kroppar utan för att de därigenom åtminstone skulle kunna försöka be om ursäkt över den bristande vördnaden för Pierre Draps den äldre och för kvinnan vars namn kom att stå för en, tusen år senare, gigantisk chokladbluff!

16 juni 2018

Palmolja som är "hållbar" finns inte!


I flera tidigare blogginlägg har jag skrivit om den förhatliga palmoljan och hur den inte alls sakta utan ganska tvärsäkert håller på att utrota orangutangen.

Sent på fredagskvällen publicerade ABC, Australian Broadcasting Corporation, en alldeles briljant artikel i ämnet. Artikeln finner du här.

De flesta producenter som använder palmolja i sina produkter hänvisar till att just deras palmolja kommer från ”hållbara” odlingar och därmed skulle vara okej.

År 2004 skapade Världsnaturfonden beteckningen RSPO, som står för ”Roundtable on Sustainable Palm Oil”, som sedan dess kommit att påstå att olja med denna beteckning är allt annat än orangutangutrotande.

Det finns många försvårande omständigheter när det gäller palmolja. För det första är det många länder i världen där varudeklarationerna inte innehåller annat än ”vegetabilisk olja”, som oftast är just palmolja.

Stora konsumentländer, som Kina och Indien, bryr sig inte om oljan är hållbarhetsproducerad eller ej. Oljan är ju billig!

Trots att många stora producenter av choklad, shampo, chips, rengöringsmedel, kosmetika och mycket annat påstår att den palmolja de använder är RSPO-märkt så är det få, eller inga alls, som vill tala om från vilka odlingar deras olja kommer.

ABC skriver att Greenpeace i mars i år bad Pepsico, Johnson & Johnson samt Kraft-Heinz att redovisa ursprunget för den palmolja de använder i sina produkter. Samtliga vägrade!

Samtidigt vet vi att i runda tal 100 000 orangutanger försvunnit mellan 1999 och 2015.

Det kanske redan är för sent men jag hoppas att vi tillsammans, genom konsumenters makt, kan enas om att aktivt välja bort produkter som innehåller palmolja samt ställa krav på att produkters varudeklarationer skall tvingas vara mer detaljerade än att bara påstå att de innehåller ”vegetabilisk olja” eller, som med kosmetiska produkter, gömma sig bakom oftast kemiska beteckningar som är svårbegripliga när vi står framför varuhyllorna.

Sverige borde kunna bli ett föregångsland på området! Men det är bråttom!

14 juni 2018

SVT och SR oeniga om Trump?


När man slår upp en hemsida för någon medieredaktion och finner att det i toppen av sidan ligger en slags flash med rubriken ”Just Nu” – då vet man att här vankas storskalig scoop-journalistik. Eller?

När våra public service-företag, SVT och SR, under torsdagseftermiddagen, mellan klockan 16 och 18, publicerar varsitt ”Just Nu” som handlar om Donald Trump så skulle man kunna misstänka att telegrammen handlar om samma sak.

Så är nu icke fallet denna dag!

Medan SVT rapporterar att Trump nominerats till Nobels Fredspris så rapporterar SR att Trump stämts för oegentligheter i sin egen välgörenhetsstiftelse Donald J Trump Foundation.

Min spontana reaktion blir: Jahaja, och hur är det tänkt att jag ska tro? Trump betalar upprustning av en egen golfklubb för välgörenhetspengar och ska samtidigt premieras för att han skakat tass med mörkrets Kim, skrivit under ett uddlöst avtal tillsammans med och troligen lurat diktatorsskjortan av densamme…

En stunds eftertanke ger vid handen att public service-företagen trots allt inte är så enkelspåriga som många, inklusive denne bloggare, tycks tro.

Just i kväll är jag mest intresserad att veta mer om stämningen. Inte den mellan USA och Nordkorea utan den som Trump fått mottaga!

11 juni 2018

Svensk livsmedelsindustri snart historia!


I dag kom beskedet att Göteborgs Kex, som ägs av jättekoncernen Orkla, flyttar till Riga i Lettland.

Tidigare har Findus fimpat ärtskördandet i Bjuv och Slotts Senap lade tillverkningen i Polen.

Med den här takten har vi snart ingen egen livsmedelsindustri att skryta med.

Lätt överdrivet men inte alls långt borta; Det återstår att knapra gotländska morötter! Tills dessa tar sin blast och också drar till låglönelandet Bortomhavet!

9 juni 2018

Mallorca - Politiker stoppar turister på vackraste halvön!


För 36 år sedan arbetade jag som reseledare på Mallorca. Det var en tid då nordiska charterresenärer inte hade så stor erfarenhet av att klara sig själva och reseledarens arbete var hårt och uselt avlönat kneg med sex dagars arbetsvecka.

Den sjunde dagen ägnades oftast till tvätt av uniformsattiraljer samt en helvetes massa sömn då sömnkontot ofta hade illröda siffror.

Några gånger emellanåt, när jag kände mig hyfsat pigg men likaväl behövde rekreation långt från gäster som önskade information om sådant som inte föll på en ung reseledares axlar att känna till, så hyrde jag bil och begav mig upp till nordöstra hörnet av den vackra ön.

Halvön Formentor sträcker sig ut i havet och har höga berg och djupa dalar som störtar sig ned i havet.

En klar dag går det att se grannön Menorca från Formentors klippor.

Här kunde jag lätt tillbringa en heldag bara genom att titta ut över det vidsträckta blå från en avlägset belägen klippa utan en enda annan människa inom synhåll.

Längst ut på Formentor-halvön ligger en fyr och den spektakulära vägen ut till fyren har genom åren varit minst sagt populär för turister från allsköns länder.

Nu läser jag, i lokaltidningen Diario de Mallorca, att politikerna i staden Pollença, som Formentor tillhör, beslutat att den alltmer intensiva biltrafiken, som gjort att halvön blivit en parkeringsplats under senare år, helt sonika ska förbjudas.

Under dagtid, mellan 09.30 och 19.00, blir det tvärnit för den bilförare som önskar ta del av allt det vackra.

När jag en dag återvänder till ön som kom att betyda så mycket för mig så får det bli en sommarnatt i stället, på klippan som för 36 år sedan var bara min!

Inför demenstest för körkortsförnyare!


Någonstans – för några år sedan – läste eller hörde jag att en åldersstigen person som kör upp på en motorväg i fel färdriktning troligtvis har en så långt framskriden demens att personen bara har fragmentariska minnen och plötsligt finner sig vara tillbaka på vänstertrafikens tid.

Jag påminns om detta när jag finner en artikel på den japanska, engelskspråkiga, nyhetssajten Japantoday. Att nyheten inte fått genomslag i Sverige kan jag bara skylla på usel nyhetsvärdering hos våra nyhetsredaktörer!

Japan Today berättar att från ifjol råder hårdare regler för den som vill förnya sitt körkort. 

Lagstiftningen kräver numera att den som vill förnya sitt körkort i Japan vid behov måste testas för eventuellt begynnande demens.

Av dryga två miljoner testade sedan lagen trädde i kraft visade sig 57 000 vara mer eller mindre dementa.

1 892 fick sina körkort indragna medan dryga 16 000 frivilligt avstod från att kräva nytt körkort. 

4 500, som envist ändå ville förnya ”lappen”, stoppades och nekades att göra detta.

Jag tänker att den japanska lagstiftningen sannerligen borde omsättas i jordens alla länder!

Alla de människoliv som skulle kunna sparas är värda så mycket mer än att ”Moster Augusta” ska kunna ta bilen till dagverksamheten på hemmet hon inte vill flytta till!

7 juni 2018

Svante Pääbo dissas av svensk media!


I går, på den svenska nationaldagen, tillkännagavs i Spanien att den svenske biologen Svante Pääbo tilldelas den minst sagt prestigefyllda utmärkelsen ”Princesa de Asturias” i kategorin forskning och teknik.

Svante, som bl a påvisat att Homo Sapiens samlevde med Neanderthalare står dessutom bakom upptäckten av en tidigare okänd släkting till oss; Denisovamänniskan.

I Spanien blev utmärkelsen i går en stor nyhet.

I svensk media är det, när jag skriver dessa rader ett dygn senare, dödstyst!

Jag fattar ingenting. Gonatt svenska mediaredaktioner och stort Grattis Svante!!