19 oktober 2010

Expressen - tveksam journalistisk etik och moral!

I helgen gjorde Expressen det igen! De publicerade listor över de som tjänar mest i landet. Denna gång med fokus på personer under 40 år. En av de som drabbades var ”Andreas” som i dagens tidning ställer frågan om varför han hängs ut?
Biträdande editionschefen Lina Modin går i svaromål och svamlar ihop något om att ”våra läsare är intresserade av att läsa om inkomster” och ”uppgifterna … är offentliga”!?!
Exakt hur har Expressen tagit reda på att vi läsare vill kolla in dessa listor? Har det gjorts marknadsundersökningar där en övertygande majoritet svarat att på topp-3 hamnar listor över inkomster, sida upp och sida ner? Nej, jag skulle inte tro det!
Jag bryr mig i alla fall inte ett skit om hur mycket ”Gösta” eller ”Britta” tjänar. Möjligen är jag en smula intresserad av hur löneskillnaderna är mellan olika branscher.
Att publicera inkomstuppgifter för enskilda personer är att locka kriminella att begå brott! Att uppgifterna är offentliga är ingen anledning att publicera. Det är ju inte direkt smart att förenkla arbetet för den som inte har rent mjöl i pengapåsarna!
Jag ser därför nu fram emot att Expressen publicerar inkomsterna för samtliga anställda! Det vill ju vi som läsare gärna ta del av och det är ju ändå offentliga uppgifter! Det kunde vara nyttigt för tidningens journalister, om de nu kan kallas det, att bli utsatta för sina egna metoder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar