1 augusti 2019

Västeråsgurka i tvättmaskin får mig att ifrågasätta varumärket ICA - i sin helhet!


Ibland funderar jag på om vegetarianer och veganer är jordiska eller rent av konspiratoriskt lagda inkräktare på vår vackra planet?

Ödlorna i den kultförklarade science fiction-serien ”V” käkade förvisso levande marsvin till frukost men någonstans undrar jag om inte seriens manusförfattare egentligen tänkte sig att de skulle mumsa på Västeråsgurkor?

När en tidning publicerar en debattartikel eller insändare så brukar de flesta publikationer påpeka att innehållet i dessa texter är helt och hållet skribenternas egna och ska på intet sätt misstolkas som representativa för tidningens åsikter i stort.

ICA Kvantum har en gratistidning som heter ”Månadens skörd.” Tidningen påstår sig vilja ”inspirera” om säsongens grönsaker. Jag har tidigare gett mig på denna osedvanligt märkliga månadstidning i min blogg och nu är det sannerligen dags igen!

Vi är mitt uppe i skördetider men en sväng in på grönsaksavdelningen ger ingen som helst köplust. En gurka betingade i dag, i ”min” ICA Kvantum, ett styckpris á 18,90! Så sent som i förra veckan var priset på gul lök uppe och snurrade i närheten av 30 kr/kg och färsk svensk vitkål går loss på ca 20 kr/kg.

Att, som ”Månadens skörd”, uppmana mig att göra ”Getosttoast med blåbärssallad och rosmarindressing” är därför lönlöst. Dels blir jag helt utmattad av att bara läsa receptet, dels är tidsåtgången för tillagning för lång med hänsyn tagen till hur gott det skulle bli eller hur mätt jag skulle bli. Främst är det dock vilken påverkan receptet skulle ha på bankkontot som definitivt avgör att denna så kallade maträtt går bort.

På sista uppslaget i tidningen intervjuas Cecilia Björk Tengå, som bland annat skrivit vegetariska kokböcker. Vid ett första påseende av uppslaget verkar det handla om en slags krönika men det är alltså en intervju, gjord av en person som representerar ICA.

Cecilia berättar om hur hon brukar lägga in Västeråsgurka och nu kommer det, tipset som får mig att ifrågasätta varumärket ICA i sin helhet:

”Ett tips är att köra gurkorna i tvättmaskinen på fintvätt, utan tvättmedel såklart. Då slipper man tvätta gurkorna för hand.”

Tvättmaskin? Fintvätt? Allvarligt? ICA, ni måste skämta med mig! Jag tänker att de flesta av landets ICA-handlare förfasas och nu snart totalledsnat på centralt utgivna dumheter.

Jag hoppas innerligt att Cecilia, innan hon tvättar sina gurkor, demonterat ned sin tvättmaskin i minsta beståndsdelar, rengjort dessa minutiöst och sedan, efter att ha pysslat ihop maskineländet igen, tomkör maskinen ett antal gånger så att inga kemikaliska rester av tvätt- och sköljmedel kan tänkas finnas kvar.

Jag kommer för alltid att ha svårt att äta Västeråsgurka efter detta.

Jag hoppas att ICA centralt ser till att månadstidningen, som har en god ambition att få oss att äta mera grönt men som totalt misslyckats med uppdraget, tillåts somna in ganska så omedelbart.

TV-serien ”V” och dess ödlor får tills vidare ha betydelsen ”Vego”. Eller kanske "Västeråsgurka!" 

Synd på så rara ärtor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar