6 maj 2019

Nathan Shachar sågar palestinska Hanan Ashrawi


Vet du vem Mats Erik Ahnlund är? Inte? Om jag säger att han är en omhuldad, åtminstone till idag, DN-journalist och son till nu bortgångna Knut Ahnlund och Katarina Kraft, den förre journalist, kritiker och medlem av Svenska Akademien, den senare kärnfysiker och vetenskapsjournalist.

Ringer fortsatt inga klockor?

Om jag säger att han numera heter Nathan Shachar och lovordas för sina målande reportage från Israel och den latinska världen så tror jag att ett antal polletter trillar ned.

Jag har genom åren ansett mig vara en Israel-vän. Möjligtvis har denna inställning nu fått sig en rejäl törn.

Häromdagen skrev Shachar en artikel i DN som bl a gick ut på att Eurovision Song Contest kan vara i farozonen p g a raketskjutningarna mellan Israel och Gaza-remsan.

I samma veva skrev tidningen Jerusalem Post om Hanan Ashrawi, palestinsk politiker, som i bryska ordalag fördömde Israel, och indirekt USA, för det som nu pågår. Jag mejlade en länk till denna artikel till Nathan Shachar, trots att jag vet att han anser att Jerusalem Post är en oseriös blaska, f ö märkligt att komma från en journalist som en gång i tiden arbetat på nämnda tidning!

Förutom att vara talesperson för, åtminstone delar av, den palestinska befolkningen så har Ashrawi fått mottaga ett antal utmärkelser för sina gärningar. Hon har fått orden ”Légion d'honneur”, den högsta orden Frankrike har att erbjuda. Hon har mottagit Olof Palme-priset, Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation och många, många fler utmärkelser. Hon var fredsdrivande under den första intifadan. Hon är professor i engelsk litteratur och hon driver jämställdhetsfrågor.

Oaktat vad man anser om konflikten i Mellanöstern så anser jag att Ashrawi har varit en begåvad människa som med stor saklighet har kunna förklara sitt folks syn på sakers tillstånd.

Det anser inte Nathan Shachar!

Som svar på mitt mejl fick jag några rader där avslutningen lyder, och jag citerar ordagrant:
”Ashrawi har aldrig någonsin under snart 40 år i etern sagt något tankeväckande, oväntat, spännande, upplysande eller icke-floskulöst.”

Att så totalt såga en person som många respekterar och lyssnar till må stå för Shachar själv. Det är bara det att han vid detta tillfälle representerar DN förutom att han har sin egen journalistiska heder att ta hänsyn till.

Jag tänker att konflikten mellan Israel och Palestina inte är helt lättbegriplig. Det är många beskyllningar som haglar tillsammans med raketerna. Jag inser nu att DN väljer att låta en av sina journalister okritiskt göra sin helt egna tolkning av det som sker och om människorna det berör.

Visst, jag är fullt medveten om att DN, genom sina ägare Bonnier, troligen förväntas ha en solig syn på Israel och det som landets makthavare och befolkning hittar på. Däremot förväntar JAG mig mer och bättre av Sveriges största morgontidning och dess journalister.

Jag kommer aldrig mer att fästa någon som helst vikt vid det Nathan Shachar skriver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar