Ett bageri i Huddinge, söder om Stockholm, säljer sina
produkter i många livsmedelsaffärer i huvudstadsområdet. Bullar, vetelängder
och en hel massa annat saluförs under företagsnamnet Bake My Day.
Jag, som så långt det är möjligt, försöker rata allt som har
palmolja i sig har glatt mig åt att företaget tycks arbeta proaktivt för att
skippa det, i mina ögon, djävliga fettet i sina produkter.
Tyvärr upptäckte jag att företagets semlor, som just börjat
säljas i den livsmedelsaffär jag huvudsakligen handlar, innehåller palmolja och
jag mejlade genast och påtalade:
”Det spelar ingen roll
att oljan är certifierad på en massa olika sätt. På plantagerna där
oljepalmerna står har ett tropiskt djurliv en gång haft sin (över-)levnad.”
Med i stort sett vändande post fick jag detta finfina svar
från Daniel Granholm, produktionschef vid Bake My Day:
”Tyvärr har du rätt. I
florsockret som ligger på locket så finns det lite palmolja.
Jag har försökt att få
tag i palmoljefritt florsocker som inte smälter, vilket vanligt florsocker som
man har hemma gör. Det innehåller lite potatismjöl, men det hjälper inte.
Tyvärr svarar alla
sockerbolag som jag pratat med att det inte finns.
Jag kan tillägga att
vi har jobbat bort all palmolja i vårt bröd och bullar!! Kvar av läxan jag har
är att göra är att plocka bort det ur flera konditoriartiklar. Där har våra
provbakningar gett väldigt bra resultat, och förhoppningsvis så har vi lite
nyheter på det området framöver.”
Jag blir otroligt glad över svaret samtidigt som jag tänker,
och har föreslagit Daniel, som är en av de få producentansvariga som inte
vecklar in sig i långa haranger om hur väl certifierad just deras palmolja är: Hur
vore det att skippa florsockret på semlorna? Kan vi rädda djurlivet i Malaysia
och Indonesien och låta orangutanger finnas även i framtiden så vore det värt
så mycket!
Den som vill ha pudrad överläpp kan ju sannerligen ha på florsockret själv på sina semlor. Då hinner det ju inte smälta innan vi mumsar i oss
härligheten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar