31 augusti 2014

Saknar SMHI väderkunskap?

Dramatiska bilder från Skåne i allmänhet och Malmö i synnerhet fyller denna söndag media.
Regnet har stått som spön i backen och först när skadorna redan var skedda, i en helt förfärlig omfattning, så utfärdade SMHI en klass-1-varning.

Det är knappast första gången de anställda på det skattefinansierade, lydande under miljödepartementet, institutet undanlåter att göra det de, bl a, är tillsatta att göra, nämligen att förutse vädret!

I ekonyheterna under förmiddagen stammade någon från SMHI fram en förklaring om att ”åskoväder är svåra att förutse” särskilt när det gäller var de rent teoretiskt skulle kunna slå till och omfattningen på desamma.

Varför SMHI inte kan förvarna om att risken för ett möjligt oväder är tämligen hög är något som är fortsatt skrivet i stjärnorna! Det måste ju, för guds skull, vara bättre med en varning för mycket än flera för lite!

SMHI:s beteende är, ta mig fan, provocerande! Snudd på kriminellt!  

Om livsfaran med att äta!

Alltså; Jag skulle lätt kunna bli, och blir emellanåt, matförgiftad. Jag bangar inte för sallader, kalla majonnäsbaserade dressingar eller glass på semesterresmålet. Och isbitarna tillåter jag i stora mängder närhelst en paraplydrink ska avnjutas!

För någon vecka sedan kom det listeria-larm från Danmark där rullsylta, rullepølse på danska, misstänks vara åtminstone en av kanske flera bovar i dramat. Oj, jag hade lätt kunnat vara en av de drabbade eftersom jag ibland inhandlar det jag anser vara en delikatess på en nygräddad småfranska!

Att 6 personer nu drabbats av förgiftning, troligen efter att ha kalasat på en svampstuvning gjord på vit flugsvamp har jag däremot svårt att förstå.

Jag gillar maträtter med svamp i, däremot skulle jag aldrig kunna plocka på mig svamp av en tveksam sort när jag är ute i skogen.

Gula kantareller, kanske några trattisar och möjligen en eller annan Karl-Johan, sedan går gränsen för vad jag är kapabel till. Fast särskilt kapabel är jag inte överhuvudtaget. Jag ser liksom inte svampen för alla trä’n…eller nåt! De som någonsin varit på skogspromenad med mig där huvudsyftet varit att leta svamp vet att de vid flera tillfällen varit tvungna att skrika till mig då jag stått mitt ibland vad som skulle kunna bli en halvfylld korg av kantareller.

Jag är helt enkelt en svampdyslektiker!

Troligen är de 6 flugsvampsförgiftade lika illa svampblinda som denne bloggare men med den skillnaden att åtminstone någon av dem struntat i sin okunskap. Något som nu lett till att en ung pojke fortsatt vårdas för livshotande leverskador.

Jag begriper inte varför vi hör talas om fall som dessa år efter år! Varför chansa på att det är en champinjon om man inte är alldeles säker?

Jag tror jag tar en skiva rullsylta och begrundar saken!

26 augusti 2014

Sjöstedt är till salu och Aftonbladet gör lappkast!

Aftonbladets ledarredaktion, under Karin Pettersson, har ägnat stora delar av den senaste mandatperioden åt att kritisera regeringen Reinfeldt för att försköna tillståndet i Sverige.

I dag sker ett lappkast modell större då Pettersson ber Reinfeldt att ”sluta svartmåla Sverige”.

Samtidigt kan vi läsa att Jonas Sjöstedt (V) börjar svikta på målet när det gäller vinster i välfärden. Sjöstedt säger att detta krav bara gäller om partiet ska sitta med i regeringen (keep on dreaming) men att han kan tänka sig att förhandla bort kravet om det bara skulle röra sig om en budgetförhandling utan statsrådsposter!

V är således till salu oavsett vad valaffischerna säger och Aftonbladet börjar darra på manschetten inför en valdag som alltmer framstår som en rysare och vars resultat kanske inte alls kommer att passa varken Vänsterpartiet eller Aftonbladet!

24 augusti 2014

Pensionera Lindeborg/Chrunak - simmarna är värda bättre!

Att kolla på simtävlingar tycker jag är kul!

De går snabbt, är spännande och ofta förekommer finfina svenska framgångar! Så också under det sim-EM som just avslutas i Berlin. Herregud Sarah, vad duktig du är! Grattis! Det ska bli fantastiskt att få följa dig fram emot Rio om två år!

Däremot är det mer än hög tid att pensionera kommentatorn Staffan Lindeborg och hans sidekick Hans Chrunak!

Chrunak må vara simexpert men som sådan är han alltför negativ. Han är snabb på att tala om vilka fel stjärnorna i bassängen gör men otroligt dålig på att lyfta fram det positiva!

Nu spelar det inte så stor roll eftersom Lindeborg sällan lyssnar på vad Chrunak säger, om det inte handlar om sakfel då Staffan slår till. Gång på gång på gång!

Lindeborg är också fenomenal på att fokusera på helt fel personer i en tävling. Flera gånger under sim-EM har han meddelat att ”nu är NN på väg upp i fältet” samtidigt som nämnde NN i stort sett är på väg att drunkna på sin sjundeplats!

Det allra värsta är dock att Lindeborg, under sin (150-åriga?) tid som kommentator, fortfarande inte klarar av att uttala utländska namn. Utan att ha statistiskt understöd för mina teorier så skulle jag tippa att Lindeborg uttalar 95+ % av de utländska namnen på ett oacceptabelt uselt och felaktigt sätt. I multi-kulti-Sverige gömmer sig tusentals tv-tittare bakom skämskuddarna när Lindeborg talar!

I somras, under fotbolls-VM var det också ”skämskudde fram” när Lindeborg kommenterade och var generande usel på att uttala världsstjärnors namn på ett korrekt, och därmed respektfullt, sätt!

Lika illa har det varit under åtskilliga mästerskap i simning!

Stackars, stackars den ungerske storsimmaren Dániel Gyurta som nog är den som fått sitt namn allra värst misshandlat av Lindeborg genom åren! Strax före litauiska Ruta Meilutyte vars namn Lindeborg, som säger "Meljotyte", aldrig lyckats med.

Nej SVT, nu är det dags för en föryngring och en önskvärd förbättring. Behåll utmärkta Maria Wallberg vid poolkanten men släng in några fräscha, språkkunniga medarbetare i kommentatorsboxen som kan göra utmärkta tävlingar till de sportsliga höjdpunkter de borde vara!

22 augusti 2014

Stoppa människohandeln/tiggeriet nu!

Nu är det, igen, dags för undertecknad bloggare att sticka ut hakan!

Jag delar nämligen uppfattning med Per-Arne Frisk (S), ordförande i socialnämnden i Timrå.

Även om hans partikamrater kommer att fördöma, kritisera och kanske utesluta Frisk så har han sannerligen en poäng när han påstår att det EU-importerade tiggeriet är organiserat!

På väg hem på fredagseftermiddagen satt det två rumänska/moldaviska tjejer utanför ”min” ICA-butik.
När jag hade handlat klart och var på väg hem gick de båda tillsammans, med en troligen landsman till de båda tjejerna, mot t-banestationen i min Stockholmska söderförort.

Detta trots att klockan ännu inte var så pass mycket så att ett uppbrott var motiverat. Ett häftigt fredagsshoppande av helglediga svenskar, av alla nationaliteter, hade ännu inte nått sin peak!

När jag stod i kassakön hade jag en äldre, kanske i 75-årsåldern, dam framför mig i kön. När hon skulle ta upp sin plånbok var den….just det, borta!

Jag påstår inte att hon blivit bestulen av någon i trion som jag såg gå mot t-banan men tanken slog mig att de kunde avsluta dagens tiggande eftersom dagens inkomster nått tillräcklig nivå!

Jag vägrar fortsatt att tro att alla de som sitter i våra gatuhörn klarar av att livnära sig på de allmosor de drar in på en dag, sittandes på en skänkt kudde!

Hur de kan finansiera sin egen överlevnad, sina resor till/från Rumänien/Moldavien (eller vad det nu handlar om) är ofattbart. Särskilt som de samtidigt påstår att de lever på överskottet av tiggeriet när de befinner sig i hemlandet!

Vad det hela egentligen handlar om är jag inte man nog att kunna klura ut men försörjningen måste ske på något annat sätt än det jag, och många andra, faktiskt förstår!

De rumänska/moldaviska tiggarna spelar sannerligen SD i händerna! Det är bedrövligt!

”Problemet” måste lösas i EU:s regi och detta snarast!

Jag vill inte framstå som någon slags SD-sympatisör men jag förstår Per-Arne Frisk i hans utspel i dag!

En löftesrik men ofinansierad tid!

Ju närmare valdagen vi kommer desto fler blir ”löftena” om än det ena och än det andra.
Från oppositionellt håll tycks det finnas en outsinlig kista av löften att plocka ur. Utan att man för den sakens skull redovisar hur finansieringen ska gå till.

Senast i raden är dagens sosseutspel som lovar ytterligare några miljarder till ett ”kunskapslyft”.

När Mikael Damberg presenterade förslaget vid en pressträff under fredagen vill han, oops, inte gå in på hur det skulle finansieras utan hänvisade till det kommande valmanifestet.

Ett valmanifest som verkar ligga bortom valdagen!?! 

För hur i hela fridens namn ska vår ekonomiska framtid te sig om alla vänsterlöftena ska omsättas i reell verklighet.

Många torde tusenlapparna bli som flyger bort ur lönekuverten efter årsskiftet om det blir regeringsskifte!

Blir vi lyckligare av det? Knappast!

Så kan det gå med ett vänsterstyre!

Från Venezuela kommer det alltmer frekventa uppdateringar om hur styret, under president Nicolas Maduro, för sitt land allt närmare ruinens brant. Frågan är när folket slutligen får nog och inser att de är förtjänta av något mycket bättre?

För någon vecka sedan kommenderades 17 000 soldater ut längs med gränsen mot Colombia som stängdes nattetid. Anledningen är den stora brist på basvaror som råder i Venezuela.

I ett försök att rädda sitt ansikte har Maduro starkt subventionerat priserna på de få varor som finns kvar att handla och detta har fått smugglingen över gränsen att öka explosionsartat eftersom varorna kan säljas till mycket högre priser till colombianer.

Nu rapporterar BBC att Maduro beslutat sig för ett nytt grepp för att få stopp på smugglingen. 

Presidenten meddelar att fingeravtrycksläsare ska installeras i kassorna hos de butiker som säljer basvaror. På så sätt tror den f d busschaffisen att smugglingen ska kunna stoppas.

Här handlar det således inte om att försöka komma tillrätta med en ekonomi i kaos, här handlar det om att komma tillrätta med de som inte faller presidenten på de socialistiska läpparna.

Butikshyllorna gapar tomma och när de inte gör det så ska kundernas fingeravtryck läsas av och det ska rädda den märkliga socialistiska ”revolution” som inleddes av Hugo Chávez för 15 år sedan.

Se där hur det kan gå med ett oansvarigt vänsterstyre vid makten!

17 augusti 2014

TV4 är provocerande usla!

Det finns en gigantisk anledning till att jag sällan kollar en reklamfinansierad TV-kanal i direktsändning. Jag pallar liksom inte med alla reklampauser.

En annan, mycket stor anledning, är att jag bara inte står ut med den, rent ut sagt, urkassa kvaliteten!

När Charlotta Fougberg kämpade för en pallplats möttes vi TV-tittare, i slutstadiet av den spännande finalen på 3000 m hinder i EM, av någon slags laguppställning i fotboll i Reims i Frankrike följt av två stumma, kostymklädda, kommentatorer.

TV4 är så provocerande urusla!

Om taxiåkerier från helvetet!

Det är tidig augustimorgon vid Frihamnsterminalen i Stockholm. Om någon timme ska färjorna från Riga och St Petersburg lägga till. En bit längre bort håller ett gigantiskt kryssningsfartyg på att baxa in sig i den trånga hamnbassängen.

Ni har redan varit på plats i ett par timmar med era fordon och vädrar morgonluft inför dagens kommande, samvetsbefriade, affärer.

De flesta stora taxiåkerierna i huvudstaden har ett maxpris på ca 325:- för en milslång resa på 10 minuter. Summan går att se i fordonens bakrutor. Ni som ivrigt köar i Frihamnen har priser på minst det dubbla, de allra flesta skyltar med summor långt över tusenlappen. Som s k ”friåkare” tar ni er rätten att blåsa naiva besökare.

När färjorna österifrån lagt till och passagerarna strömmar av, de flesta ivriga att hinna se så mycket som möjligt av vår vackra huvudstad, börjar kommersen.

”500 kronor till Centralen, om du inte bryr dig om kvitto kompis”, ropar någon av er chaufförer. Jag undrar var Skatteverkets personal befinner sig medan mängder av turister blir så grundligt lurade, nästintill ruinerade.

Ni ”friåkare” är en skam inte bara för Stockholm utan för hela Sverige.

Ni borde om inte förbjudas så i alla fall snarast regleras tillbaka till de mörka ockerhålor ni kommer ifrån!

Kommunal begränsar demokratin!

Häromdagen meddelade Kommunal att de stoppar SD:s reklam på SL-entreprenören Nobinas bussar i Södertälje.

I dag berättar SvD Näringsliv att den fackliga, odemokratiska, kampanjen även når huvudstaden då samma bannlysning sker vid Söderhallen där Keolis är entreprenör och vars bussar trafikerar innerstaden.

Skyddsombudet Stephan Gard säger till SvD att han inte kan garantera att personalen inte utsätts för hot och våldssituationer.

Att en fackförening förbjuder ett demokratiskt valt riksdagsparti att annonsera inför det kommande valet är ganska tröttsamt.

Men samtidigt inte särskilt otippat!

Att vänsteranhängare vill sätta skygglappar inte bara på sig själva men på alla väljare är helt i linje med de partiprogram som starkt vill begränsa människors valfrihet. I samma anda meddelas nu att människor i allmänhet inte själva kan bedöma budskapen i en annonskampanj!

Stephan Gard har troligen inte förstått att ett helt gäng av hans fackföreningskompisar faktiskt bidrog till Sverigedemokraternas framgångar i det senaste riksdagsvalet.

Att han befarar våldshandlingar mot personalen är ingenting annat än ett erkännande om att hans ”egna” tillhör en våldsbenägen samling odemokrater redo att begå brottsliga handlingar bara för att ett riksdagsparti har åsikter som dessa inte orkar ta fajten emot i ord!

16 augusti 2014

Om kossor i arvfurstens palats och ministerkandidater!

Ekots Tomas Ramberg torde ha en brigad med kunniga, initierade och pålitliga tipsare i sitt nätverk. Därför tvivlar jag inte en sekund på att sossarnas Löfven på allvar tänker fråga ko-bonden Göran Persson om han vill bli utrikesminister. Ja, innan dess är det en viktig detalj som måste uppfyllas; En valseger.

Att både Löfven och Persson senare under lördagen bestämt dementerar att Rambergs ”scoop” skulle äga någon som helst sanningshalt gör att jag än mer övertygas om att storyn är sann!

Sossarna har ju som regel att ständigt och långtgående säga ”NEJ” till allt de anklagas för. Ett ”nej” som senare helt plötsligt kan bytas ut mot ett ”ja” utan att någon partimedlem ifrågasätter trovärdigheten!

Göran Persson säger på lördagen att han endast tänker flytta in i arvfurstens palats om han får ta sina kossor med sig (så bestående var det ”nej:et”!). Kan bli en spännande tid runt Gustav Adolfs torg framöver om det blir en oppositionell valseger. Med Miljöpartiet som lägger veto mot Förbifart Stockholm och en huvudstad med pågående trafikinfarkt så lär ett helt gäng med kossor kunna slå spiken i Stockholms murkna trafikkista!

Samtidigt som det UD-surras om Persson dyker den odiagnosticerade Oskarshamnsbon Håkan Juholt upp som gubben i lådan och meddelar att han kan tänka sig kulturministerposten!

Säga vad man vill men jag är ganska övertygad om att sossarna i dag har förlorat stora skaror av potentiella väljare!

En oppositionell valseger lär leda till att vi redan dagen efter valet börjar planera för nyval!
Så alldeles utomordentligt utmärkt i så fall!

15 augusti 2014

Om valkampanjer och stenkastning i glashus!

Moderaternas valaffischer har i raljanta ordalag kritiserats av statsvetare, vänsteranhängare, ja av kreti-å-pleti! När t o m vänsterstaben på DN Kultur (fast vem är egentligen förvånad? Journalisterna där är sedan decennier kvar i den vänstraste av sfärer och använder konstant sina spalter till vänsterpolitiska utspel!) inte kan låta bli att kritisera valkampanjen så kan var och en inse att det finns något i de moderata affischerna som oroar de som hoppas på ett solklart regeringsskifte om några veckor!

I dag berättar TT att Vänsterpartiet haft ute annonser på Blocket där de annonserar ut ett antal välfärdsverksamheter till försäljning.

Oj, vad tyst det är i kväll från de tidigare moderatkritikerna!

Visst verkar de sista veckorna före valet komma att bli amerikaniserade på ett aldrig tidigare sett vis. Alla tycks kritisera motståndarna men de flesta intresserar sig inte för att föra fram de egna budskapen. Det är oerhört tröttsamt!

Detta tyckt av en borgerlig väljare som jag som någonstans ändå fattat ”glimten i ögat” när det gäller moderaternas valkampanj men som samtidigt kan konstatera att Vänsterpartiet alltmer framstår som sprunget ur en sibirisk saltgruva!

Jag trivs med min privata vårdcentral som har toppenläkare och korta väntetider (En bekant till mig fick till svar när hon påstridigt önskade en läkartid vid en landstingsdriven vårdcentral i Sörmland att hon skulle ”ta livet av ett antal spädbarn” om hon verkligen ville ha en tid hos doktorn!).

Jag vill verkligen att bygget av Förbifart Stockholm och nya Slussen ska påbörjas bums. Även om jag kanske själv inte kommer att hinna uppleva det färdiga resultatet så tycker jag faktiskt att de som kommer efter oss som nu är medelålders bör få rätt till en trevligare miljö i landets huvudstad!

Jag tror på sänkta arbetsgivaravgifter för unga liksom en sänkt restaurangmoms. Att få in en fot på arbetsmarknaden i dag betyder oerhört mycket. Om det så innebär att under en tid få vända hamburgare på ett hak. I alla fall om alternativet är att hamna i kriminell verksamhet eller att vara dömd att bo hemma hos föräldrarna fram till 40-årskalaset!

Att vänsterpartisterna Jens Holm, Ann-Margarethe Liv och Gunilla Roxby på fredagseftermiddagen hånar moderaternas ”grävbild” genom att, med röda spadar, ta ett första spadtag för en ny t-banesträckning är såååå patetiskt! Såvitt jag vet har deras partiledare ännu inte presenterat en enda hållbar plan över finansieringen av allt som partiet vill genomföra! Jag ryser av obehag när jag tänker på att vi alla med Sjöstedts politik ska tvingas tillbaka till ett liv som tillhör dåtiden, Ett liv där staten bestämmer vad vi ska göra, vilken skola vi ska gå i, vilken vård vi (möjligtvis) ska erbjudas medan vi alla samtidigt tvingas gå i ”Allväderstöveln Jonas” (troligen tillverkad på Kuba eller i Nordkorea!). Brrrr!

Alliansen må vara tämligen usla på att föra fram sin egen politik men det är sannerligen bara ett ”piss i Mississippi” jämfört med motståndarlaget som fortsätter att framstå som det stora kaos som, bevare oss väl, riskerar att möta oss om några veckor och som troligen, snabbare än någon kan ana, lär leda till nyval!

Må de svenska väljarna ta det lilla förnuft de eventuellt har kvar tillfånga!

13 augusti 2014

Hur tänkte nye vd på Skavsta?

Dot Gade Kuluvuori fick i augusti sparken från vd-stolen på Skavsta flygplats utanför Nyköping.

I dag kommer besked om att en ny vd rekryterats. Han heter Peter Steinmetz och är holländare.
De senaste 10 åren har han varit vd på flygplatsen Reina Beatrix på den karibiska ön Aruba.

Säga vad man vill men jag har bara en fråga; Är du dum i huvudet Peter?

Med god kännedom om både Skavsta/Nyköping och Reina Beatrix/Aruba kan jag bara tycka att du gör ditt livs felval!

Att du byter paradiset, Aruba, mot Nyköping, inte fullt lika paradisliknande är, i alla fall för mig, ofattbart!

Men du lär bli varse om ett par månader när novemberdimmorna, som gör både starter och landningar omöjliga, sveper in din nya arbetsplats eller när intensiva snöfall på tvären gör tillvaron ute på det sörmländska gärdet fullständigt outhärdligt!

Sörmland må, åtminstone på sommaren, vara något av det vackraste vi har i Sverige men det hjälper inte. Mörkret och kylan kommer att knäcka dig som är van vid ständig sol, turkost hav och temperaturer runt 30 gr året runt!

Bonbini (välkommen på papiamento, lokalspråket på bl a Aruba) i alla fall, Peter!

10 augusti 2014

Tvååring beskylls för Ebola-utbrottet!

DN citerar på söndagseftermiddagen ”New England Journal of Medicine” som påstår att den pågående Ebola-epidemin tros ha börjat med att en tvååring insjuknade på vischan i Guinea.

Tvååringens mamma, syster, farmor och byns barnmorska förde sjukdomen vidare innan de också lämnade jordelivet.

Sjukdomen, som hittills krävt närmare 1000 dödsoffer, har kanske funnit sin ursprungskälla.

Men ändå inte!

Tills vi vet vad tvååringen gjorde, och åt, tiden före han insjuknade så är det knappast en lättnad att världen nu pekar ut en avlägset belägen by som ”skyldig” till den nu galopperande, pågående fruktansvärda sjukdomen.

Tidigare har det låtit påskinas att sjukdomen uppkommer då människor äter kött från apor, eller blir bitna av fladdermöss, men, såvitt jag vet, så finns inga säkerställda resultat om att så är fallet!

Jag tycker att dagens utpekande av en liten tvåårig gosse är en smula övermaga.

Kanske kan hans död leda forskningen framåt. Kanske inte.

När forskare som publicerar sina påståenden i en ansedd medicintidskrift har mer än ett "oskyldigt" barn att komma med så ska jag lyssna!

Om två sommartal, "vi" och diametrala skillnader!

Två partiledare har hållit sommartal i dag och de är väsensskilda! Skam vore det annars!

Sossarnas Löfven meddelade att om han får bestämma så blir det obligatoriska gymnasiestudier för alla från 2018. En miljard går kalaset på inledningsvis och anledningen sägs vara den höga ungdomsarbetslösheten.

Skoltrötta ska erbjudas en aldrig sinande källa av alternativ för att få sin gymnasiekompetens. Miljarden låter därmed som i minsta laget.

Allt för att Löfven tänker sig att kunna presentera lägre arbetslöshetssiffror och påstå att allt är hans och hans sossars förtjänst.

Med lärlingsprogrammet som han lade fram häromdagen kommer horder av arbetslösa att försvinna in i den socialdemokratiska paradgrenen att dölja sanningen. Även om samma, eller högre, antal som de som nu är arbetslösa kommer de inte att synas i den mörklagda socialdemokratiska statistiken över vem som har ett jobb och vem som inte har det.

Att tvinga på en skoltrött ungdom ytterligare två eller tre år bakom en skolbänk leder knappast till högre anställningsbarhet utan möjligen till högre antal vårdbehövande inom psykiatrin!

Jag förstår Löfven när han säger att allt fler företag kräver gymnasiestudier innan de kan tänka sig att anställa någon. Även om det rör sig om ett arbete som en hur outbildad som helst kan utföra med introduktion.

På min arbetsplats har upphandlingen av städtjänster under flera år säkrats av Samhall. I dag har vi världens absolut bäste städare, knappt läskunnig, svår att förstå men städar som en gud! Och verkar nöjd med tillvaron och glad över att ha ett arbete att gå till!

Om Löfven i dag i stället hade sagt att vi ska ifrågasätta varför så många arbetsgivare kräver kompetens vid rekryteringen, en kompetens som sedan aldrig får komma till användning, så hade jag förstått honom!

Löfven fortsätter envetet att säga ”vi” när han försöker förklara ett framtida scenario med honom själv som statsminister. Precis som vår nuvarande dito gjorde i samband med ett tal inför MUF häromdagen så undrar jag; Vilka (ända in i glödheta) är ”vi”?

Väljarkåren måste få tydliga besked före valdagen!

Löfven meddelade i dag att han vill att CSN ska få låna ut pengar till unga som vill ta körkort. Det är ännu ett exempel på ett löfte som hans, troliga, samarbetspartners i MP aldrig kommer att godta. De vill ju i princip förbjuda biltrafik så då lär det ju inte behövas körkort!

Göran Hägglund (KD) är den andre partiledaren som har tagit till orda i dag. Han gjorde det utanför det för mig ofattbara, publikmagnet för folk som väljer att campa på parkeringen, lågprisvaruhuset i Ullared.

Hägglund trycker på för att landstingen ska skrotas och pekar på stora regionala skillnader när det gäller, särskilt avancerad, sjukvård i landet. Hägglund ger som exempel på ett lyckat förstatligande av vården Norge, där kortare vårdköer, förbättrad ekonomi och högre förtroende för vården har blivit resultatet.

Ja, landstingen har verkligen spelat ut sin roll. En så alldeles, alldeles, onödig ”nivå” som absolut hör ett gammalt sossestyre till!

Den som bor på fel sida av en länsgräns kan få kämpa sig ner i graven innan han/hon får den rätta vård som han/hon har rätt till! Dessutom kostar landstingen oerhörda summor med horder av tjänstemän som tagit som sin livsuppgift att driva landstingspolitikerna till håravfall!

Heja Göran! Jag gillar ditt utspel i dag!

Två så väsensskilda partiledare. Två så diametralt olika åsikter.

Valet kommer att bli en rysare och jag hoppas att de svenska väljarna tänker till en extra gång; Vill vi att staten ska bestämma mera över våra liv eller vill vi ha vår egen möjlighet att fortsatt välja på så många områden som det bara är möjligt?

För mig är valet lätt! Alliansen har min röst. Däremot är det fortsatt oklart vilket parti som får rösterna. Kanske blir det olika partifärg i de olika kuverten!

Hur som helst så vill jag inte ha en statsminister som säger ”vi” utan att ha någon som helst fog för sitt ”vi”!

7 augusti 2014

Är Ryssland det nya Nordkorea?

Som svar på EU:s sanktioner mot Ryssland med anledning av krisen i Ukraina så kommer i dag ett svar från Putin och hans lakejer.

Premiärminister Dmitrij Medvedev meddelar att Ryssland inför importstopp från EU och USA när det gäller kött, fisk, mjölk, frukt, grönsaker och en hel massa andra livsmedel.

Det kommer förvisso att slå hårt mot oss och länder i vårt närområde. Arla räknar med ett tapp på en miljard kronor beräknat på årsbasis. Norge, som exporterar främst fisk och skaldjur förlorar mycket mer än så. Finska mejerijätten Valio mister knappa 4 miljarder, en femtedel av sin marknad. Osv osv.

Det är naturligtvis trist och förhoppningsvis kan de drabbade företagen finna nya marknader långt ifrån Putin & Co. Kanske kan vi svenska konsumenter i större omfattning börja välja produkter som är mer närproducerade än de vi valt tidigare?

Det som slår mig är annars;

Hur i hela fridens namn ska det gå för det ryska folket?

Börjar det inte lukta lite väl mycket ”back to the USSR”? Är det dags för kolchoserna att göra comeback?

Tänker sig Putin att återinföra matköer till tomma butiker på samma sätt som de var under många, långa och mörka årtionden?

Är Ryssland det nya Nordkorea? 

6 augusti 2014

Har det brunnit, Kungen?

Jag gillar Kungahuset i grund och botten!

I dag sotades dock denna grundinställning och ersattes av en grav betänksamhet!

Kungen dinglade plötsligt iväg från slott och hem och dök upp i skogsbrandsområdet i Västmanland och sa saker som ”Jag skulle vilja se mer på flygeriet”, ”Jag är väldigt skogsintresserad”, ”Jag besökte områdena vid stormen Gudrun också” och ”Jag känner med alla de drabbade”.

Därefter fick han en genomgång av läget av räddningsledningen.

Borde vi vara imponerade över monarkens medmänsklighet?

Nej, det borde vi sannerligen inte!

Vi borde i stället oroa oss över att personer ur räddningsledningen tvingades spendera ovärderlig tid tillsammans med vår Kung i stället för att fortsätta med det de är bäst på; Att leda räddningstjänstens personal i ett katastrofområde!

Kungen hade gärna fått besöka området om några veckor, då branden förhoppningsvis är släckt, men att ta tid och personal i anspråk för att meddela att han vill se mer av ”flygeriet” är ett skämt!

Lika illa är det med de politiker som vallfärdat, och vallfärdar, till skogsbranden!

Hem till era kamrar allihopa! Kungen kan skriftligen uttrycka sina medkänslor medan politikerna genast borde fundera över om det inte är dags att planera inför kommande katastrofer i stället för att, när dessa verkligen inträffar, stå med halvöppna munnar, vara förvånade och svamla ihop något om ”naturens nyckfullhet.”

Lämna allas våra hjältar, som arbetar dygnet runt med att försöka stävja rikets värsta brasa i modern tid, ifred! Låt dem göra sitt jobb! De har viktigare saker att göra än att guida besökare med misstänkt stort, och sjukligt, intresse av katastrofer!

5 augusti 2014

T-baneresor fortsatt ofräscha!

I Stockholms innerstad har det börjat dyka upp nya SL-bussar med luftkonditionering. Det är visserligen på tok för sent och i alldeles för dålig takt som utbytet av gamla vrak sker men bättre sent än aldrig.

Aldrig är svaret för den som undrar när det kommer luftkonditionering på t-banans gröna linje.

DN berättar i dag att Landstingets trafiknämnd beslutat att strunta i a/c när vagnarna nu ska rustas upp.
På den röda linjen är resenärerna mer lyckligt lottade. Grattis alla boende i Norsborg, Mörby, Fruängen m fl som i framtiden kommer att kunna andas även sommartid ombord på ”tuben.”

Miljöpartiet var enda parti som ville ge de resande på gröna linjen en behaglig resa även under högsommarvärme.

Hade Miljöpartiet varit ett enfrågeparti så hade de haft min garanterade röst i höstens val, i alla fall till landstinget. Nu är inte MP ett enfrågeparti utan ett flumparti med många otroligt skumma och ofinansierade förslag på sin agenda så jag väljer ett annat alternativ även om detta innebär att de svettindränkta kläderna efter en somrig t-banetur troligen kommer att förfölja mig livet ut!

Alla vi, hundratusentals, som dagligen transporterar oss med t-banan hade varit värda ett löfte om bättre luftmiljö.

Denna fråga borde sannerligen inte vara en politisk dito år 2014!

Med förfinad, och billigare, teknik hade det varit väl spenderade skattekronor för att ge oss kollektivresenärer ett mer behagligt intryck av flängandet runt staden, oavsett om det handlar om arbetsresor eller rena nöjes-trippar! Nu minns man mest svettiga armhålor och andras dåliga hygien samtidigt som man själv vantrivs oerhört av att inte kunna känna sig hyfsat fräsch!

2 augusti 2014

Om Ebola-patienter i USA

Två amerikanska hjälparbetare, som insjuknat i Ebola, transporteras nu hem till USA. Den förste, läkaren Kent Brantley, har nu landat i hemlandet och förts till sjukhus i Atlanta.

Den andra, missionären Nancy Writebol, väntas komma med nästa flyg från Västafrika.

Båda två lär vara svårt sjuka och i USA sprids nu rädslan för att hemtransporten av de båda innebär fara för allmänheten.

Donald Trump lär ha Twittrat att ”USA har nog med problem.”

I dagar då världen riskerar spridning, via reguljära flygförbindelser, av den extremt dödliga sjukdomen så delar jag inte Trumps kvittrande!

Med vård i världsklass, säkerligen utförd av gräddan av amerikansk läkarelit, så är inte bara Brantley och förhoppningsvis snart även Writebol under den sista chansen till överlevnad utan ger också vetenskapen i USA möjligheter att mer effektivt hitta Ebola-gåtans lösning.

Kanske är det för sent för Brantley och Writebol men vi är några miljarder andra som kanske får anledning att tacka dem för att de medverkat till att finna en bot som tills i dag inte stått att finna!

Om robotröster som informerar

Är det inte oerhört tröttsamt med datoriserade röster som ska meddela oss allsköns information?

Vi drabbas av dem främst i hopplösa telefonköer men numera också allt oftare i offentliga miljöer långtifrån en telefonlur.

Sedan ett antal månader har Trafikverket ersatt en personlig stämma med en mekanisk dito när det gäller att upplysa tågresenärer om alltifrån avgångar och ankomster till trafikstörningar och rena trygghetsmeddelanden.

Den, av Trafikverket upphandlade, kvinnliga rösten berättar saker som satts samman av lösa ord i någon teknikstudio. Det blir sådana fantastiska intonationsfel när orden sätts samman så att den som inte är så duktig på svenska nog inte lär begripa ett smack!

På Stockholm Central så ljuder t ex med tät regelbundenhet ett meddelande som uppmanar oss att vara vaksamma. I stället för att en ”levande” röst ber oss bevaka vårt eget bagage så uppmanar oss robotkvinnan med inledningen: ”Ett säkerhets med delande.” Just det; En konstpaus mellan ”med” och ”delande” och betoningarna ligger så fel, så fel, så otroligt fel!

”Tåg till XXX, klockan 10 och 44 avgår från spår 12”, får vi veta och där står vi resenärer på en plattform där inget tåg finns och där klockan är exakt 60 sekunder från avgångstid!

Exemplen är många, många fler!

Jag undrar vad själva upphandlingen kostade och vad installationen av robotkvinnan kostat?

Vad hände med den personliga servicen och fanns verkligen inte möjligheten, eller ekonomin, att ha en livs levande människa som meddelar de som suktar efter information på en tågperrong? 
Och hur vore det med information på något annat språk än robotsvenska? Åtminstone i rikets huvudstad!

Om tiggeriets nymodigheter!

I torsdags stod jag och väntade på ett tåg som skulle föra mig till goda vänner i den sörmländska myllan.

På perrongen var det mycket folk som trängdes och bland dessa sågs tre personer som skilde ut sig från mängden.

En mycket envis, ja påflugen, försäljare av de hemlösa i Stockholms tidning, Situation Stockholm, tryckte ganska aggressivt upp tidningen i ansiktet på oss tågresenärer.

Samtidigt gick ett par romska tiggerskor runt med sina pappmuggar, samtidigt som de kollade papperskorgarna efter pantflaskor.

De tre kommunicerade ivrigt med varandra.

När tidningsförsäljaren, för tredje gången tryckte upp det splitternya numret av tidningen i mitt ansikte frågade jag efter hans ”Situation Stockholm-legitimation” som, såvitt jag vet, alla återförsäljare av tidningen ska ha. Försäljaren blev svarslös och gick vidare!

Har tiggeriet funnit nya vägar? Var hade han fått tidningarna ifrån?

Jag inser självfallet att en person i Sverige som är bostadslös och har allehanda personliga problem bör kunna ansöka hos tidningen om att få bli återförsäljare. Samtidigt hoppas jag att tidningen själv genomför kontroller av vilka som säljer den och i så fall på vilka grunder? En EU-medborgare på tiggarstråt i ett land långt borta kanske inte är hemlös utan just bara långt hemifrån.

Nu är jag så pass härdad så att jag nu också inser att en aggressiv återförsäljare av en tidning kanske inte är en auktoriserad sådan!

Dessutom tycker jag faktiskt, kalla mig cynisk och oempatisk, att de tre som terroriserade folk på en tågperrong på Stockholms Central i veckan inte borde ha där att göra.

Jag köper ibland Situation Stockholm och kommer framöver att vara mer vaksam på om säljaren verkar vara en auktoriserad sådan.

Därutöver vill jag gärna vänta på ett tåg i lugn och ro!