3 april 2012

Hemvändande emigranter kan inte kräva en öppen famn!


SvD berättar i dag att antalet "hemvändare" ökar.

Det handlar om tidigare emigrerade svenskar som nu kommer hem "utblottade" för att söka vård samt med förväntan att bostäder skall erbjudas.

När ekonomin i deras nya hemländer gått åt pipsvängen väljer de att flytta hem igen men sägs bli förvånade över att Sverige inte längre är det Sverige de en gång valde att lämna.

Artikeln är säkert tänkt att skapa snyftande sympati för de landsmän som en gång lämnat landet, säkert våldsamt kritiska eller skyllande på att luftrören inte längre tål det svenska klimatet.

Jag blir varken tårfylld eller känner mig empatisk!

De långa, mörka, kalla och trista vintrarna gör att jag gärna skulle flytta till en behagligare miljö.
Men att göra det utan en trygg ekonomisk grund att stå på, utan rejäla reserver att ta till när krisen står runt hörnet, låter sig inte göras i en handvändning.

Men uppenbarligen finns det horder med svenskar som lite hipp som happ tagit sitt pick och pack och dragit. Kanske till svenskkolonier i solen utan vilja att ta till sig vare sig språk eller kultur i det nya hemlandet och troligen helt utan att ha tänkt klart när det gäller emigrationen.

Kanske har de, under åren utomlands, heller inte bidragit med en enda skattekrona till Sverige.

Att flytta hem till Sverige, som klarat sig igenom den ekonomiska krisen på ett bra sätt, känns förmodligen tryggt.

Men gör det inte med fuktade cockerspanielögon! Spela på samma planhalva som oss som pysslat om det gamla hemlandet medan ni kanske förträngde det mesta om detsamma!

1 kommentar:

  1. Det är inte 'empati'-brist att inte tycka synd om de här personerna. De har sagt tack och ajöss till Sverige och valt att bo, leva och arbeta i andra länder. Om de åter vill bo, leva och arbeta i Sverige så är de välkomna. De tar då med sig vad de sparat genom att bo i lågskatteländerna och i länder utan sjukförsäkringstvång, skaffar en bostad och börjar arbeta och göra rätt för sig här. Grekland tillhör EU så det är fri rörlighet för arbetskraften.

    Det är bara att gå till det jobb man skaffat sig och börja gräva. Det är fullständigt vrickat att börja med att gå till socialkontoret för "hemlösa"!! Socialkontoret är inte en bostadsförmedling någonstans. Det är bara att betala avgiften till kommunens bostadsförmedling och börja köa.

    Förslagsvis ringer man upp CSN också och talar om att man återvänt till Sverige och under frånvaroåren "glömt" betala av sina lån och nu hemskt gärna vill göra rätt för sig. Som andra svenskar i Ankdammen ("die dummen Schweden") eller kålrötterna som vi kallas i USA av "utvändarna".

    SvaraRadera