26 maj 2011

Bag-in-box, Ehec och folkhälsopsykos

Systembolaget vill höja skatten på viner i bag-in-box. Av folkhälsoskäl! VD Magdalena Gerger föreslår att regeringen utreder saken och hänvisar till att ”den svenska alkoholpolitiken ska framstå som konsekvent”.

Politiskt sakkunnig, Ulrik Lindgren, hos folkhälsominister Maria Larsson säger att förslaget är ”intressant”!

Ibland tror jag att jag bor i landet Vuxendagis. Ett land som inte vill låta människor göra sina egna val och där konkurrens, prisutsättning och logik inte får tillåtas råda. Är det inte märkligt att detta sker i ett land som valt bort storebrorsmentaliteten och där regeringen säger sig främja individen?

Jag var i Bryssel häromveckan. I varje livsmedelsbutik finns vin och ibland sprit att inhandla. Nattetid finns särskilda ”nightshops” där hugade spekulanter kan göra sina promillehaltiga inköp. Till priser långt under Sveriges prisnivå och utan horder med alkoholpåverkade människor på gatorna.

På flygplatsen kunde jag, även fast jag flög inom EU, köpa litervis med wirre (det är tillåtet att införa 10 liter skattad sprit till Sverige från ett EU-land). Min favoritwhisky såldes för 19 Euro (ca 170 kronor) per liter. Samma butelj kostar på bolaget 260 kronor för 75 cl!

Jag anser att det är hyckleri om Maria, med hjälp av Ulrik, driver igenom förslaget om högre skatt. Vi är ett resande folk och vi importerar mängder med alkohol och blåser samtidigt den svenska skattekistan på väsentliga summor.

Att påstå att det handlar om folkhälsoskäl gör mig förbryllad. I så fall borde ju inte ett vin som kostar 90 spänn flaskan men är lika gott som ett vin för 300 dito få förekomma. Alla vinflaskor borde i konsekvensens namn ha ett skyhögt pris som ingen vill betala och bortfallet av skattekronor måste tas ut någon annanstans, eller?

Och har någon räknat ut centiliterpriset på öl? Är det inte några humleören billigare att köpa en 50 cl burk i stället för en 33 cl flaska??? Kan det tillåtas?

En dag som denna borde grönsaker förbjudas. Med tanke på den nu rådande Ehec-vågen, som tros härstamma från dåligt sköljda grönsaker så vore detta mer konsekvent än bag-in-box-desperationen. Av folkhälsoskäl!

Oj, jag käkade råa grönsaker i Belgien… Undrar om jag….??

Å du, se upp med de rårivna morötterna på lunchbuffén i morgon. Vem vet vad de innehåller?

Själv inhandlar jag en bag-in-box på vägen hem från jobbet i morgon eftermiddag. Jag sparar några kronor, med god karaktär räcker den länge, och jag sparar på miljön eftersom jag inte släpar kassvis med flaskor och åker till butiken alltför ofta.

3 kommentarer:

  1. Birger Åkerlund26 maj 2011 kl. 20:05

    Jo, om du öppnar en vinflaska "måste" du dricka ur den innan den blir ättika. Boxen släpper inte något syre så innehållet förblir intakt = du kan dricka bara ett glas... På hela kontinenten, med början i Danmark, finns det alkoholhaltiga drycker i varje livsmedelsaffär.

    SvaraRadera
  2. Angående din försiktighet angående grönsaker så tycker jag det var noterbart att man i Sydsvenskan [http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1479641/Mikrobiolog-Smittan-ar-ovanligt-farlig.html] spekulerade kring att det hade att göra med att man hade vattnat grönsakerna med gödselvatten. Mmm...så gott...tvi f-n!
    Smittskyddsinstitutet har f.ö. en informativ websida om just Enterohemorragisk E. coli-infektion (EHEC) [http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/enterohemorragisk-e-coli-infektion/] och jag noterar att EHEC enl. SMI kan smitta på flera olika sätt, inte bara via salladen på lunchbuffén. Exempel på smittvägar är "opastöriserad mjölk, opastöriserad äppelcider, yoghurt, sallad, salami, medvurst, rostbiff och hamburgare. Människor har också insjuknat efter friluftsbad i förorenat vatten eller efter att ha druckit smittat kommunalt vatten. Även smitta från person till person förekommer.".

    SvaraRadera
  3. Jag hade inte några höga förväntningar då den sittande regeringen kom till makten, men jag hade hoppats att tre områden skulle förbättras - bort med landstingen och därmed mer pengar till själva vården, bättre skola och friare alkoholpolitik (är det kanske KD som spökar?). Det är ett jävla hån mot hela Sveriges befolkning att över huvud taget komma på idén att höja skatten på lådvinet! Ja, Jens - det ör daghemmet pissmyran i sin sanna mening!
    Jag vet att Sverige är det land som ekonomiskt klarat sig bäst genom den senaste krisen, så inte kan väl skattehöjningen bero på tom statskassa i alla fall?
    Men, det vore väl synd om vi stackars vindrickare skulle tjäna en liten hacka på att köpa lådvin ...
    Nej, nu jäklar är det väl hög tid att även svenskarna får köpa sitt vin på ICA eller Konsum! Coops egna rödtjut kanske skulle kunna säljas till ett bra pris?

    SvaraRadera